Öğretmenlik Meslek Kanunu Ve Sınav Sistemi Düzenlenmeli

GİRİŞ: 15.08.2022 08:41      GÜNCELLEME: 15.08.2022 08:41
Rasthaber -  Şubat ayında Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Meslek Kanunu’nun yetersiz olması ve içeriğinde yer alan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik düzenlenmesinin bağlandığı sınav konusunda ise eğitim sendikaları düzenleme veya değişim talebinde bulundu.

“KANUN TEKRAR ELE ALINMALI”

Yürütmelikte olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun başından beri eksik ve yetersiz olduğunu ifade ettiklerinin belirten Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, sınavlar bazında ise bir düzenlemenin gerekli olduğunu ifade ederek, “Meslek kanunu teklif olarak sunulduğundan beri bir meslek kanunu olmadığını ifade ediyoruz. Bu kanun sadece kariyer basamakları ve ek göstergeyi ele alıyor. Bu kanunun adı değiştirilerek öğretmenlik meslek kanunu yeniden yapılmalı. Öğretmenlerin bütün meselelerini ele alan, geniş bir kanun olarak tekrar hazırlanması gerekiyor. Kariyer sınavları ile ilgili ise kariyer vermek için sınav yapılmaz. Sınav sadece kariyer yapmak isteyen kişileri tespit için olmalı. Kariyer kısmı ise eğitimlerle belirlenmeli. Tüm öğretmenlerin ortak noktaları var ama bir meslek lisesi öğretmeninin uzmanlaşması gereken alanlar farklı, sınıf öğretmenlerin farklıdır. Öğretmenlerin alanlarına uygun olan eğitimler verilerek ardından uzmanlıkları verilmeli” dedi.

“TBMM AÇILDIĞINDA MESLEK KANUNU DEĞİŞTİRİLMELİ”

Türkiye’de en çok yıpratılan mesleklerin başında öğretmenlerin geldiğine dikkat çeken Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Genel Başkan Yardımcısı Nihat Örs, eğitim sisteminin bir türlü dikiş tutmadığını belirterek, “Eğitimini alarak uzmanlaşan sınavlar geçerek yeterliliğini kanıtlayan tecrübesiyle kendini ispatlayan öğretmenlerimize büyük haksızlık yapılıyor, öğretmenlerimiz itibarsızlaştırılıyor. MEB, öğretmenine kariyer vermek, değer verdiğini göstermek istiyorsa öğretmenin gelir düzeyini yükseltmelidir. Sözleşmeli, ücretli, kadrolu ayrımını kaldırmalıdır, özlük haklarını geliştirmelidir. Alnının teri ile aldığı diplomasını, geçtiği sınavları dikkate almalıdır. Sınavsız, yıla göre kariyer geçişleri sağlamalıdır. TBMM açıldığında Öğretmenlik Meslek Kanunu en başta gündeme alınıp öğretmenin itibarı geri verilmeli ve kanun değiştirilmelidir” diye konuştu.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM