Ukrayna Ordusunun İzyum’da Lepestok Mayınları Kullandığı Doğrulandı

GİRİŞ: 01.02.2023 08:58      GÜNCELLEME: 01.02.2023 08:58
Rasthaber -  Uluslararası sivil toplum kuruluşu HRW, hazırladığı bir raporda Ukrayna ordusunun İzyum kentinde 'Lepestok' anti-personel mayınlarını geniş bir biçimde kullandığını yazdı.

Bu sivil toplum kuruluşu raporunda, bu mayınların şehrin dokuz farklı bölgesinde kullanıldığını 11 sivilin ölümüne yol açtığını belirtti.

Raporda ayrıca, Ukrayna ordu birliklerinin geniş çapta dağıtılan bu mayınların, sivillerin ölümünün yanı sıra sürekli riske neden olduğu ifade edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İzyum’da 10 Eylül-9 Ekim döneminde anti-personel mayınlarının kullanımını araştırdığı, bu kapsamda tanıklar, yaralılar, kurtarıcılar, doktorlar ve bomba uzmanları dâhil 100’den fazla kişinin bilgisine başvurduğu kaydedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü aynı zamanda Kiev’den bu konuda soruşturma yapmasını istedi.

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

Bu tür mayınlar genellikle öldürmemek üzere geliştirilmiştir, yaralama amacı taşımaktadır. Bunun nedeni yaralı bir askerin ölü bir askere nazaran daha fazla lojistik özellikle sağlık desteğine ihtiyaç duyması ve kendinden başka piyadeyi de savaş dışına itmesidir. Bazı anti-personel mayınları insan haricinde zırhlı taşıtların özellikle tekerlek kısmında hasar vererek iş göremez hale getirebilmektedir.

Mayınlar patlayıcılı veya parça etkili mayınlar olarak sınıflandırılır. Parça tesirli mayınlar günümüzde genellikle sıçrayan mayın olarak adlandırılmaktadır.

1996 yılında Birleşmiş Milletler kararlarıyla başlatılan ve 1997 yılında Oslo’da hazırlanıp Ottawa’da imzaya açılması nedeniyle 1997 Ottawa Antlaşması olarak anılan girişimle mayınlara karşı ciddi bir hareket başlatıldı. Böylece, 21 ülke depolarını tamamen ortadan kaldırdı, 37 milyon mayın etkisizleştirildi. Bu antlaşmaya ABD, Çin, İsrail, Hindistan gibi bazı ülkeler katılmadı. Katılmayan bu ülkelerin depolarında toplam 250 milyon adet mayın olduğu tahmin ediliyor.

 

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM