Suriye’de Ateşkese Rağmen “Mezhep Çatışmaları” Devam Ediyor

GİRİŞ: 20.07.2025 12:16      GÜNCELLEME: 20.07.2025 12:16

Rasthaber -  Suriye'nin güneyinde yer alan Süveyda vilayetinde, geçici Cumhurbaşkan Ahmed el-Şara’nın “acil ateşkes” ilanı ve uluslararası girişimlere karşın Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Batı basını, bu mezhep temelli gerilimin ülke genelindeki diğer azınlık ve mezhep topluluklarına da yayılabileceği uyarısında bulundu.


Suriye’nin güneyindeki Süveyda vilayetinde Dürziler ile Sünni Bedevi aşiretleri arasında mezhepsel çatışmalar, geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara’nın ilan ettiği “acil ateşkese” rağmen hız kesmeden sürüyor. Uluslararası arabuluculuğun devreye girmesi ve İsrail-Suriye arasında sağlanan geçici anlaşmalara karşın, bölgede gerilim düşürülemiyor.

Geçici Cumhurbaşkanı Şara, İsrail’in askeri saldırılarının da durdurulmasını içeren bir “acil ateşkes” ilan etti. Anlaşma, ABD arabuluculuğunda gerçekleşti ve İsrail tarafından, Dürzi topluluğunun korunması koşuluyla kabul edildi. Buna rağmen, dün Süveyda kent merkezinde Dürzi silahlı gruplarının Bedevi aşiretlerine bağlı güçleri kentten çıkarmasının ardından çatışmalar vilayetin farklı bölgelerine yayıldı.

Suriye İçişleri Bakanlığı, “Süveyda’daki çatışmaların kentteki güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrası durdurulduğunu” açıkladı. SOHR ise Dürzilerin başlattığı kapsamlı bir saldırının ardından “aşiretlere bağlı grupların Süveyda’dan çekildiğini” belirtti. Ancak Batı medyasına göre, vilayetin başka kesimlerinde silahlı çatışmalar hâlen devam ediyor.

GÜVENLİK BÖLGELERİ OLUŞTURULDU

Suriye ordusu, çatışmaların diğer bölgelere yayılmasını önlemek amacıyla güvenlik noktaları oluşturmaya başladı. Yerel kaynaklar, dün sabah erken saatlerde Süveyda’da yeniden silah seslerinin duyulduğunu aktardı. Uluslararası basın, bu çatışmanın yalnızca Süveyda ile sınırlı kalmayarak Suriye’deki diğer azınlık ve mezhep gruplarına da yayılabileceği uyarısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Şam’daki yetkililer, IŞİD’den ve İran’ın kontrolünden arınmış, birleşik, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye’ye ulaşma şansını korumak istiyorlarsa, IŞİD’in ve diğer şiddet yanlısı cihatçıların bölgeye girmesini ve katliam yapmasını önlemek için güvenlik güçlerini kullanarak bu felaketin sona ermesine yardımcı olmalıdırlar ve kendi saflarındakiler de dahil olmak üzere, zulümden suçlu olan herkesi sorumlu tutmalı ve adalete teslim etmelidirler."/karar

YORUMLAR

EBU HUSEYIN 5 saat önce
ISRAIL (ABD &GB) PROJESINI HARFI HARFINE UYGULUYOR VE ILERLIYOR. MUSLUMAN ULKE YONETICILERI SIZLER YAZIKLAR OLSUN NE FILISTINDE NE ABD NIN IRANA SALDIRSINDA KORKA POLITIKALARINIZLA ONLAR (ABD&GB&ISRAIL) GUÇ VE DESTEK VERDINIZ.

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM