Anketlerde Siyonistlerin Çoğunluğu Netanyahu’nun Affına Karşı

“Zman Yisrael” web sitesinin yeni anketi, Siyonistlerin yüzde 53’ünden fazlasının, “Binler” olarak bilinen yolsuzluk dosyalarında Binyamin Netanyahu’nun affedilmesine karşı olduğunu göstermektedir.

 İşgal altındaki topraklarda yapılan yeni bir anketin sonuçları, Siyonist toplumun önemli bir çoğunluğunun; suçun itirafı veya pişmanlık ifadesi eşlik etmediği takdirde, bu rejimin Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya cumhurbaşkanlığı affı verilmesine karşı olduğunu göstermektedir.

Bu sonuçlar, İsrail siyasi atmosferinin son aylarda eş zamanlı olarak iki büyük krizin etkisi altında kaldığı bir ortamda yayımlanmaktadır: Birincisi, Başbakan’ın yolsuzluk dosyalarındaki yargılamasının devam etmesi meselesi; ikincisi ise 7 Ekim saldırılarının ardından şiddetle artan, Haredilerin askerlik hizmeti etrafındaki toplumsal gerilimlerin tırmanması.

Netanyahu’nun Yolsuzluk Dosyaları ve Af Talebi

Bu anket, “Tatica Research and Media” enstitüsü tarafından “Agenda” paneli iş birliğiyle ve İbranice yayın yapan “Zman Yisrael” sitesi için gerçekleştirilmiştir.

Bulgulara göre, katılımcıların yüzde 53,2’si Netanyahu’nun suçlamaları itiraf etmeden affedilmesine karşıyken, yüzde 42,4’ü bunu desteklemektedir. Bu anket 3-4 Aralık 2025 tarihlerinde yapılmış olup yüzde 4,4 hata payı ile 500 Yahudi ve Arap katılımcıyı kapsamıştır.

Netanyahu’nun yolsuzluk dosyaları 1000, 2000 ve 4000 numaralı dosyalar olarak bilinir 2020 yılından bu yana İsrail içindeki siyasi tartışmaların en merkezi eksenlerinden biri olmuştur. Ticari şahsiyetlerden pahalı hediyeler alma, olumlu haber yapılması için medya yöneticileriyle gizli pazarlık yapma ve devlet gücünü kötüye kullanma gibi suçlamalar, son beş yılda İsrail siyasetinin yapısını etkilemiştir.

2022’den 2024’e kadar birkaç kez “siyasetten çekilme karşılığında cumhurbaşkanlığı affı” tartışması gündeme gelmiştir; bu, bazı analistlerin parlamenter sisteme sahip bazı ülkelerdeki siyasi çıkış modellerine benzer gördüğü bir senaryodur.

Ancak kilit nokta, Netanyahu’nun hukuk ekibinin her zaman itirafta bulunmama ve “hukuki sorumluluğu kabul etmeden” af alma üzerinde ısrar etmesiydi; bu talep İsrail kamuoyu açısından oldukça hassasiyet yaratmaktadır. O, resmi af talebi mektubunda da masum olduğunu vurgulamıştır.

“Jewish People Policy Institute” (Yahudi Halkı Politikası Enstitüsü) ve “Israel Democracy Institute” (İsrail Demokrasi Enstitüsü) anketleri dahil olmak üzere çok sayıda kamuoyu yoklaması, Siyonist toplumun çoğunluğunun hatta Likud seçmenlerinin bir kısmının itiraf olmaksızın affın “hukukun üstünlüğüne yapısal bir zarar” vereceğine ve hukuk sisteminde tehlikeli bir bidate (yeni bir uygulamaya) yol açabileceğine inandığını göstermektedir. Yeni anket de tam olarak bu endişeyi yansıtmaktadır.

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın