İsrailli Esir Ailelerinden İşgalci Rejim Hükümetine Tehdit

GİRİŞ: 02.05.2024 07:44      GÜNCELLEME: 02.05.2024 07:44
Rasthaber -   İsrailli rehinelerin aileleri ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Tel Aviv'de kaldığı yerin önünde düzenlediği gösterinin yankıları devam ediyor. Aileler takas anlaşmasının olmaması halinde protestolarını tırmandırma tehdidinde bulundu.

Direniş cephesi ile işgalci İsrail arasında takas anlaşması için görüşmeler sürüyor. Son dönemde İsrailli esirlerin videoları medyaya servis edildi. Görüntülerde esirlerin Netanyahu hükümetine tepki gösterdiği görülüyor. İsrailli bir esirin işgalci rejim Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu istifaya çağırdığı bir görüntüyü yorumlayan aileler, Gazze'ye yönelik savaşın sona erdirilerek esirlerin iadesi için "bedel ödenmesi" çağrısında bulundu ve Refah saldırısının "ek bir fedakârlık" teşkil ettiğini vurguladı. Aileler, İsrail'in Refah saldırısı ile mahkûm takası anlaşmasının tamamlanması arasında bir seçim yapması gerektiğini söyledi. Eylemlerine devam eden aileler bu sefer takas anlaşmasının olmaması halinde yüz binlerce kişiyle İsrail meclisi Knesset’i kuşatacaklarını söyledi.

İsrail gazetesi Haaretz'e göre aileler, bir esir takası anlaşmasına varılamaması halinde bunun tamamen hükümetin siyasi tavrından kaynaklanacağını belirtiyor. Savaş yaklaşık 7 aydır ilan edilen hedeflere ulaşmadan devam ederken, İsrailli esirlerin aileleri işgal hükümetine karşı protesto hareketlerini sürdürüyor. Esir aileleri İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine yönelik bombardımanıyla tehlikeye atılmamasını talep ediyor.

İsrailli esirlerin aileleri, sadece Knesset'i bir milyon kişiyle kuşatmayacaklarını ayrıca Güvenlik Bakanlığı'nı da kuşatacaklarını açıkladı. Helikopterler dışında hiçbir yetkilinin giriş çıkış yapmayacağına dikkat çektiler. Haaretz’in haberine göre aileler "evlerine dönmeden kamusal alanda kalacaklarını" vurguladı.

Yerleşimciler ve esir aileleri 24 Nisan'da işgal altındaki Kudüs'te yolları kapatan bir gösteride, işgal hükümetinin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in de içinde bulunduğu hükümet binasını kuşattı ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun genel merkezinin önünde havai fişekler patlattı.

Siyonist rejim ordusu yedek kuvvetlerinde general olarak görev yapan Israel Ziv, Refah'ın işgali durumunda Gazze'deki direnişin elinde bulunan İsrailli esirlerin hayatta kalıp kalamayacağını sorguladı. Ziv, Netanyahu'nun Şerit'in güneyindeki Refah'a kara harekâtı konusundaki uzlaşmazlığını reddederek, "Refah'taki bir operasyon aylarca sürecek ve hiçbir İsrailli esir sağ kalmadan sona erebilir." dedi.

Kanal 12 ile yapılan bir röportajda Ziv, "zamanın esirlerin hayatı için kritik hale geldiğini" vurgulayarak, Refah'taki operasyonun "aylarca süreceğini” belirtti. İsrailli general, Filistin direnişiyle şimdi bir anlaşma yapılması çağrısının "doğru bir çağrı" olduğunu vurguladı.

Ziv ayrıca İsrail hükümetinin şu anda "stratejik bir hata" yaptığını söyleyerek, Refah'ta bir operasyon başlatmanın İsrail için olumlu yönlerinden çok olumsuz yönleri olduğunu açıkladı.

Refah'ın işgaliyle ilgili olarak "herhangi bir denge görmenin zor olduğunu" vurgulayan Ziv, "Han Yunus ve Kuzey Gazze Şeridi'nde olduğu gibi anahtarların HAMAS’a geri verileceğini" belirtti. Ziv, İsrail hükümetinin bu konudaki tutumunu "stratejik saçmalık" olarak nitelendirdi.

Ziv'in eleştirileri, eski İsrailli yetkililerin hükümetlerinin stratejisi ve Refah'taki olası bir askeri operasyonun etkinliği konusundaki şüphelerini arttırırken, İsrail "ordusunun" hedeflerinden hiçbirine ulaşamayacağı korkusunu da beraberinde getiriyor.

İsrail istihbarat servisi Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen, "idealist açıklamaların her zaman operasyonel ya da stratejik gerçekliği yansıtmadığını" vurguladı ve HAMAS'ın Gazze'deki otoritesini tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını belirtti/aydınlık

 

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM