Türkiye, İsrail Saldırılarına Karşı Olan Eylem Planını İmzalamadı

GİRİŞ: 19.07.2025 06:25      GÜNCELLEME: 19.07.2025 06:25

Rasthaber -  30 ülke, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım politikasına karşı Bogota'da bir araya geldi ve İsrail'i kınayan bir bildiriyi kabul etti. Ayrıca toplantıda İsrail'e karşı bir eylem planı da kabul edildi. Toplantıya ve bildiriye imza koyan Türkiye, eylem planına dahil olmadı.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırıma varan saldırılara karşı çıkan 30 ülkenin temsilcileri geçtiğimiz Çarşamba günü bir araya geldi. Kolombiya ve Güney Afrika hükümetlerinin ortaklaşa düzenledikleri toplantıda İsrail’i kınayan bir bildiri kabul edildi.

Ayrıca toplantıda, 12 ülkenin imzasıyla İsrail’e karşı 6 maddelik bir eylem planı da kabul edildi.

Toplantıya ve İsrail’e yönelik kınama bildirisine katılan Türkiye, İsrail'e karşı eylem planına imza koymayarak ikiyüzlü Filistin politikasını bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye, Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edildi


Konferansa Cezayir, Bolivya, Botsvana, Brezilya, Şili, Çin, Küba, Cibuti, Honduras, Endonezya, Irak, İrlanda, Lübnan, Libya, Malezya, Meksika, Namibya, Nikaragua, Norveç, Umman, Pakistan, Filistin, Portekiz, İspanya, Katar, Türkiye, Slovenya, Saint Vincent ve Grenadinler, Uruguay ve Venezuela'nın da aralarında bulunduğu 30 ülke katıldı.

İsrail'e karşı imzalanan bildirin ardından yapılan açıklamada, Bogota konferansındaki müzakerelerde, 30 katılımcı devletin tamamının İsrail'e yönelik dokunulmazlık döneminin sona ermesi ve uluslararası hukukun, derhal iç politikalar ve mevzuat yoluyla korku veya kayırmacılık yapılmadan uygulanması gerektiği konusunda oybirliğiyle mutabık kaldığı belirtildi. Ayrıca, derhal ateşkes çağrısında bulunulması gerektiğini de vurgulandı.

Ekonomi'den Zeynep Gürcanlı, bildiriye imza atan 30 ülke arasında, Bogota toplantısında Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edilen Türkiye'nin de yer aldığını aktardı.

Eylem planını yalnızca 12 ülke imzaladı

Ayrıca toplantıda hemen yürürlüğe koymak üzere, İsrail’e karşı 6 maddelik bir eylem planı da gündeme geldi.

Bogota’da kabul edilen eylem planındaki altı madde özetle şöyle:

İsrail’e silah, mühimmat, askeri alanda kullanılacak yakıt ve çift kullanımlı ürünlerin gönderilmesi tümüyle engellenecek.

İsrail’e silah ya da mühimmat taşıyan gemiler, bandırası ne olursa olsun limanlara sokulmayacak, yakıt ya da herhangi bir hizmet verilmeyecek.

İmzacı ülkelerin bandırasındaki yük gemileri İsrail’e hiçbir şekilde askeri malzeme, yakıt ya da çift kullanımlı malzeme taşımayacak. Taşıyan gemilerin bandıraları iptal edilecek.

İmzacı olan tüm ülkeler İsrail’le halihazırda yürürlükte olan tüm kamu anlaşmalarını gözden geçirip, gerektiğinde iptal edecek.

İmzacı ülkeler, uluslararası hukuk kuruluşlarının İsrail hakkında aldığı ceza ve yaptırım kararlarına tam olarak uyacak.

İmzacı ülkeler, işgal altındaki Filistin topraklarında suç işleyenlerin kendi mahkemelerinde de ceza alabilmelerini sağlamak için hukuk sistemlerinde gerekli değişiklikleri yapacaklar.

Bahse konu altı maddelik eylem planı kabul edildi, ancak yalnızca 12 ülke eylem planına imza koydu.
Eylem planına imza koyan ülkeler Bolivya, Kolombiya, Küba, Endonezya, Irak, Libya, Malezya, Nabimya, Nikaragua, Umman, Saint Vincent ve Grenadine ile Güney Afrika Cumhuriyeti oldu.

Bogota’daki toplantıya ve İsrail’e yönelik kınama bildirisine katılan Türkiye'nin, İsrail’e karşı eylem planına imza koymaması dikkat çekti/sol

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM