Erdoğan’dan Çin’de Diplomasi Turu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çin’deki temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Erdoğan-Pezeşkiyan Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Teşkilatı 25. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye-İran ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ve İran arasında enerji başta olmak üzere birçok alandaki iş birliğinin müşterek menfaate hizmet ettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın nükleer müzakereleri yürütmesinde fayda gördüklerini, Türkiye’nin bu konuda İran’a desteğini sürdüreceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan görüşmede, Suriye’deki son durum, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Güney Kafkasya’daki barış süreci ile ilgili fikir alışverişinde bulundular.

Erdoğan-Putin Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir otelde, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çağrı Erhan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantının basına açık kısmında “Sizi Türkiye’de davet etme arzumuzu biliyorsunuz. Davetim bakidir. En kısa sürede sizi ülkemizde bekliyoruz. Aramızda güvene dayalı samimi bir ilişki var. İlişkilerimiz konjoktürel sınamalardan etkilenmeden ilerliyor. Finansal kurumlarımızın uluslararası piyasalarla entegrasyonuna zarar vermeyecek alternatif çözümler geliştirmek üzere teknik görüşmelerimiz olumu şekilde yürüyor. Akkuyu’nun finansal ihtiyacının BOTAŞ’ın gaz ödemeleri suretiyle karşılanmasına yönelik klerink mekanizmasının test aşamasından başarılı sonuçlar aldık” ifadelerini kullandı.

Putin ise “Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Transkafkasya gibi ortak ilgi alanlarına da odaklanıyoruz. Tüm bu alanlardaki Rus-Türk iş birliği köklü, somut, faydalı ve diyebilirim ki güvenilirdir” dedi.”Ukrayna krizinin çözümüne yönelik siyasi ve diplomatik çabalara sağladıkları önemli katkılardan dolayı Türk dostlarımıza minnettarız” diyen Putin, “Bu yılın Mayıs ayından bu yana, İstanbul’da üç tur doğrudan Rusya-Ukrayna görüşmeleri gerçekleştirildi ve bu görüşmeler, insani alanda sorunun çözümünde ilerleme kaydedilmesini mümkün kıldı. Türkiye’nin bu konulardaki özel rolünün talep görmeye devam edeceğinden eminim” ifadelerini kullandı.

Erdoğan-Aliyev Görüşmesi

Erdoğan, konakladığı otelde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından, Erdoğan’ın, Şanghay İşbirliği Teşkilatının 25. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi için bulunduğu Çin Halk Cumhuriyeti’nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı.

Buna göre, görüşmede, Türkiye ile Azerbaycan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Azerbaycan’ın gelecek dönemde bölgesel kalkınma hamlelerini eş güdüm içinde şekillendirmesinin önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji ve ulaştırma başta olmak üzere birçok alanda işbirliğinin geliştirilmesine yönelik adımlar atmayı sürdüreceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış sürecinin ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu ve Türkiye’nin sürece katkıda bulunmaya devam edeceğini kaydetti.

Erdoğan-Paşinyan Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Kabülde Güney Kafkasya’da kalıcı istikrar, barışa yönelik adımlar ışığında Türkiye-Ermenistan ilişkileri ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Erdoğan’ın, Şanghay İşbirliği Teşkilatının 25. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi için bulunduğu Çin Halk Cumhuriyeti’nde Nikol Paşinyan’ı kabulüne ilişkin açıklama yapıldı.

Buna göre, kabulde Güney Kafkasya’da kalıcı istikrar ve barışa yönelik atılan adımlar ışığında Türkiye-Ermenistan ilişkileri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış sürecinin ilerlemesinden memnun olduğunu, Türkiye’nin bölgede barış, istikrar ve kalkınmayı desteklediğini ve sürece katkıda bulunmayı sürdüreceğini ifade etti.

Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasında işbirliğini artırmaya matuf adımların değerlendirildiğini kaydetti.

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın