İran’dan ABD Başkanı Donald Trump’ın müdahaleci açıklamalarına sert tepkiler geldi. İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Erakçi ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Trump’ın İran’daki protestolara ilişkin tehdit içeren mesajlarını “sorumsuz, tehlikeli ve uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirerek, İran’ın egemenliğinin ihlal edilmesine karşı kararlı bir duruş sergileneceğini vurguladı.
ABD Başkanı Trump, İran’daki protestolara ilişkin yaptığı açıklamada, “İran barışçıl protestoculara ateş açar ve onları şiddetle öldürürse, ABD onlara yardım edecektir. Biz hazırız” ifadelerini kullanmıştı. Trump’ın bu sözleri Tahran’da sert yankı buldu.
İran Dışişleri Bakanı Erakçi, Trump’ın açıklamalarına İngilizce bir mesajla yanıt verdi. İran’da son günlerde döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle barışçıl protestolar düzenlendiğini belirten Erakçi, bunun yanı sıra polis karakollarına saldırılar ve güvenlik güçlerine yönelik şiddet eylemlerinin de yaşandığını söyledi. Erakçi, Trump’ın kendi ülkesinde kamu düzenine yönelik eylemlere karşı Ulusal Muhafızları devreye soktuğunu hatırlatarak, “Bu nedenle Başkan Trump’ın bugünkü mesajı son derece sorumsuz ve tehlikelidir” ifadelerini kullandı.
Erakçi açıklamasında, “Büyük İran milleti, geçmişte olduğu gibi iç işlerine yönelik her türlü müdahaleyi kesin bir dille reddeder. Aynı şekilde, güçlü silahlı kuvvetlerimiz teyakkuzdadır ve İran’ın egemenliği ihlal edilirse nereye hedef alınacağını tam olarak bilmektedir” dedi.
Benzer bir tepki de İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi’den geldi. Bekayi, ABD’li siyasetçilerin “İran halkını kurtarma” söyleminin tarihsel sicilinin, Washington’un gerçek niyetini açıkça ortaya koyduğunu belirtti. ABD’nin 1953’te İran’da darbe organize edilmesinden, İran yolcu uçağının düşürülmesine, Saddam Hüseyin’e verilen destekten ağır yaptırımlara ve İsrail’le birlikte yürütülen saldırılara kadar uzun bir müdahale geçmişi bulunduğunu vurguladı.
Bekayi, “İranlılar, sorunlarını kendi aralarındaki diyalog ve etkileşim yoluyla çözer. Hiçbir dış müdahaleye izin verilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
Açıklamalar, 12 günlük savaşta İsrail’i destekleyen ve İran’a yönelik doğrudan saldırılara katılan ABD yönetiminin söylemlerinin, bölgedeki gerilimi yeniden tırmandırdığına işaret ederken, Tahran’ın hem siyasi hem askeri düzeyde net bir uyarı verdiği şeklinde değerlendiriliyor.
