Hükümet, meslek liselerinin cazibesini artırmak amacıyla zorunlu eğitim süresinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Yeni sistemle öğrencilerin daha kısa sürede iş hayatına atılması hedeflenirken, lise diplomasının öneminin artacağı vurgulandı.
Zorunlu eğitimde yeni model
Zorunlu eğitim sisteminde üzerinde çalışılan yeni modelde, üniversiteye yönelim, istihdam ve genç nüfusun ihtiyaçları gibi başlıklar ele alındı. İlkokul ve ortaokul kademelerinde değişiklik yapılması öngörülmezken, lise için farklı formüller gündemde. Habertürk’ün aktardığı bilgilere göre, ortaokul sonrası 2 yıllık zorunlu lise eğitimi uygulanacak; akademik hayata devam etmek isteyen öğrencilere ise 2 yıl ek eğitim verilecek.
Alternatif olarak, 4 yıllık ortaokulun ardından 3 yıllık zorunlu lise ve üniversiteye gidecekler için 1 yıl fazladan eğitim seçeneği de değerlendiriliyor.
Çalışmalar kapsamında sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, öğretmenler, akademisyenler ve eğitim odaklı kurumların görüşleri alındı. Taslak düzenlemenin Kabine Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor. Yeni modelin 2026-2027 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor.