‘Yabancı Güçler Suriye Halkına Karşı Suyu Silah Olarak Kullanıyor’

GİRİŞ: 16.09.2021 09:49      GÜNCELLEME: 16.09.2021 09:49
Rasthaber -  Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Türkiye'nin kuzey Suriye'deki eylemlerini gerekçe göstererek BM İnsan Hakları Konseyi'ni bu eylemleri durdurmaya çağırdı.

Bilindiği gibi Türkiye Hasake’de suyu kesmiş ve halk uzun süre içme suyuna ulaşamamıştı. Henüz geçtiğimiz günlerde suya kavuştular.

Suriye hükümeti BM İnsan Hakları Konseyi ve Yüksek Komiseri'ni Türkiye'nin kuzey Suriye'deki eylemlerine ve suyu bir silah ve halkı için toplu cezalandırma olarak kullanmasına son vermeye çağırdı.

Suriye hükümeti sık sık Suriye’deki yabancı güçlerin varlığının yasa dışı olduğuna vurgu yapıyor. ABD’nin petrol ve hububat çalması ve Kasd milislerine teçhizat taşımasını da BM’ye taşıyan Suriye bunların savaş suçları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

SANA haber ajansının bildirdiğine göre Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Hüsameddin Ala, BM toplantısında yaptığı açıklamada, "İnsanlığa karşı suç boyutunda olan Türkiye'nin eylemleri, bugün milyonlarca Suriyeliyi feci insani koşullara maruz bırakmıştır. Sağlık, gıda, su, elektrik ve kalkınma hakkı da dahil olmak üzere temel hakları tehdit altındadır." dedi.

Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, insan hakları durumunun BM Şartı'na saygılı ve tüm ülkelerin ulusal önceliklerine dayalı yapıcı diyalog ve işbirliğine dayalı gerçekçi ve tarafsız bir şekilde karşılaştırmanın önemini vurguladı.

Suriyeli yetkili, "Korona salgınının ardından, başta kalkınma hakkı olmak üzere ekonomik, sosyal ve kültürel haklara özel önem verilmesi gerekiyor ve bu virüsün derin sonuçlarını geride bırakmak, küresel işbirliği ve koordinasyon ile korona aşısının adil dağıtımını gerektiriyor." dedi.

Hüsameddin Ala, "Batı ülkeleri koronayla mücadelede uluslararası dayanışma ve işbirliği çağrılarını görmezden gelmeye ve tam tersinde ısrar etmeye devam ediyor." diye belirtti.

Suriye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, iklim değişikliği karşısında suya sürdürülebilir erişimden bahsederek, "Suya erişim, temel insan haklarından biridir ve çevrenin korunmasında önemli bir unsurdur." dedi.

YORUMLAR

her şey karşılıklı etki tepkiyi doğurur. 2 yıl önce
türkiyede suriyeli istemiyoruz diyorlar başta milliyetçiler abi çıkın o zaman adamların ülkesinden artık iç savaşta kalmadı sayılır.önce siz çıkın sonra suriyeli istemiyoruz deyin.ya da katlanacaksınız artık her şeyin bedeli var güya hümanizm demokrasi deyip arkadan terör gruplarını bilerek besleyerek ülkeyi yaşanmaz haline getirirseniz oradan kaçanlara bakmak zorundasın ve o yüke de katlanmak zorundasınız.

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM