Tanf’taki ABD Üssüne Düzenlenen Saldırının Stratejik Hedefi Nedir?

GİRİŞ: 22.10.2021 10:39      GÜNCELLEME: 22.10.2021 10:39
Rasthaber -  Tanf, Suriye'nin doğusunda, Irak, Suriye ve Ürdün sınır üçgeninde yer alan kırsal bir alandır ve bu nedenle jeostratejik öneme sahiptir.

Bu alan aynı zamanda Direniş Ekseni için çok önemli ve stratejik bir rota olan Bağdat-Şam karayolu istikametinde yer almaktadır.

ABD, Suriye ordusunun ve müttefiklerinin teröristleri bastırmadaki başarısından emin olunca 2016'dan itibaren bölgede bir üs kurdu ve kuvvetleri için güvenli bir sınır oluşturmak ve ayrıca Tahran-Bağdat-Şam koridorunun kurulmasını önlemek için etrafındaki 50 kilometrelik bir yarıçaptaki alanı yasak bölge ilan etti.

Ancak Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Süleymani, ihtiyatlı bir şekilde ve güçlerini bölgeye dâhil etmeden, Bağdat-Şam rotasını etkinleştirerek, Irak’ın Kaim ve Suriye’nin Elbukemal şehirlerinin de bir parçası olduğu kuzey bölgelerini daha güvenli hale getirmeye çalıştı.

ABD, Kaim-Elbukemal sınır kapısının açılmasını önlemek için Haydar el-İbadi hükümetine baskı yaptı ama bir sonraki başbakan Adil AbdülMehdi Beyaz Saray'ın düşüncesinin aksine, bu ekseni resmen yeniden açtı, ancak ana koridor olan Tanf hala kapalıdır.

Sonuç olarak Tanf üssünün, kendine has stratejik, siyasi ve ekonomik sorunlarıyla birlikte, resmi ve yasal Suriye hükümetinin izni olmadan kurulması ve temelde uluslararası hukuka aykırı olması nedeniyle bu durum Direniş Ekseni'ni birçok saldırı düzenleyerek işgalcilerin kayıplarını artırmaya, böylece işgalcileri Irak'taki birçok üsten olduğu gibi bu üsten de ayrılmaya mecbur bırakmaya teşvik etti.

Ancak ilginç olan şu ki, dün akşamki insansız hava aracı operasyonunun Suriye ve Irak'tan eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi, Amerikalılara önemli bir mesaj gönderiyor ve bu, 21. yüzyılın yeni insansız hava araçlarına ve silahlarına karşı coğrafi Direniş Ekseni'nin tam silahlanmasıdır.

Bir diğer önemli nokta da, gelişmiş Amerikan savunmasının intihar İHA’larını düşürememesiydi ve Amerikalıların kendileri de bu İHA’ların tamamının istenilen hedeflere isabet ettiğini kabul ettiler.

Sonuç olarak şunu söylemek gerekir ki direniş eksenini, en kısa sürede ABD askerlerini Irak ve Suriye’den çıkarmak, böylece en yakın güzergahtan Tahran-Bağdat-Şam-Beyrut stratejik koridorunu kurmak ve bu eksene üye devletlerin bu koridorun siyasi, ekonomik, güvenlik ve askeri faylarından yararlanmalarını sağlamak istemektedir. 

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM