Güneş Tutulması Sonrası Kılınması Gereken Ayat Namazı

GİRİŞ: 25.10.2022 13:02      GÜNCELLEME: 25.10.2022 13:02
Rasthaber -   Güneş veya ay tutulduğunda veya deprem olduğunda yahut da korkunç bir rüzgar gibi bir doğal afet meydana geldiğinde mükellefin üzerine vacip olan namazdır. Söz konusu olaylardan birisi meydana geldiğinde bu olay sona ermeden yükümlü bu namazı yerine getirmelidir.

Âyât Namazının Sebepleri

İlk; Güneşin tutulması. (Güneş tutulması: Ayın, güneş ile dünya arasına girmesi nedeniyle ayın, güneşin dünyayı ya bütünüyle veya kısmen aydınlatmasına engel olmasıdır.) ve ayın tutulması (Ay Tutulması: dünyanın güneş ile ay arasına girmesi nedeniyle dünyanın, güneşin ya bütünüyle veya kısmen ayı aydınlatmasına engel olmasıdır. Güneş ve ay tutulmasından dolayı mükelleflerde korku meydana gelmesi ile gelmemesi arasında fark söz konusu değildir. (Her iki durumda da yükümlünün üzerine Âyât namazı vacip olur.)

İkincisi; Deprem. Mükelleflerin korkup korkmaması arasında herhangi bir fark söz konusu olmaksızın âyât namazı vacip olur. Üçüncüsü; Kara, kızıl ve sarı rüzgarlar, şiddetli karanlık, yıldırım, gök gürlemesi, gök yüzünde meydana gelen ateş gibi korkutucu ve ürkütücü bütün semavî olaylar. Ağır bir şeyin çökmesi ve şiddetli sarsıntılar gibi yerde meydana gelen ürkütücü olaylar da aynı şekildedir. Bu husustaki ölçüt şudur: Her ne kadar insan türünün bazı bireyleri korkmasa da genel olarak insan türünün doğal tabiatı gereği bu olaylardan ürkmesi ve korkması âyât namazının vacip olması için yeterlidir. Alışkanlık, katı kalplilik, doğal olayları bilimsel bir şekilde açıklayabilme gibi etmenlerden dolayı korkmayan insanların bu tutumu âyât namazı için ölçüt olamaz.

Âyât Namazının Vakti

Güneş ve ay tutulmasıyla başlar bütünüyle açılıncaya kadar devam eder. Güneş ve ay tutulmasının sona ermeden ve bütünüyle açılmadan önce Âyât namazı kılınmalıdır.

Kılınış Şekli

Âyât namazı iki rekattir. Her rekatta beş tane ruku vardır. Bu rükûlardan her birisinden önce kıraat yerine getirilmeli (Fâtiha ve bir sure okunmalı), her rükûdan sonra da kıyamda mutedil bir şekilde durulmalıdır. Beşinci kıyamdan sonra iki secde yerine getirilmeli, ikinci secdeden sonra teşehhüd okunup selam verilmelidir.

Âyât namazının farklı suretleri (kılınış şekilleri) vardır. Aşağıda anlatılan iki suret bunlardandır.

İlk Sûret

a-Âyât namazına niyet edilmeli
b-İhram (Başlangıç) tekbiri alınmalı
c-Fâtiha Suresi okunmalı
d-Bir sure okunmalı. Örneğin İhlas Suresi gibi.
e- Günlük namazlarda yerine getirilen ruku gibi ruku yapılmalı
f-Secdeye gitmeksizin tam bir şekilde doğrulmalı. İlkinde yerine getirildiği gibi FâtihaSûresi ve başka bir sûre okunmalı.
g-İlkinde yerine getirildiği gibi ikinci bir defa rukuya gidilmeli
h-Bir öncekinde yapıldığı gibi doğrulmalı, FâtihaSûresi ve başka bir sure okunmalı
ı-Bir öncekinde olduğu gibi üçüncü bir defa rukuya gidilmeli
i-Bir öncekinde yapıldığı gibi doğrulmalı, FâtihaSûresi ve başka bir sure okunmalı
j-Bir öncekinde yapıldığı gibi dördüncü defa rukuya gidilmeli.
k- Bir öncekinde yapıldığı gibi doğrulmalı, FâtihaSûresi ve başka bir sure okunmalı
l-Bir öncekinde yapıldığı gibi beşincirukuya gidilmeli.
m- Doğrulmalı
n-Secdeye gidilmeli, günlük namazlarda yerine getirilen secde gibi iki tane secde yapılmalı
o-Ayağa kalkılması. Birinci rekatte yapılan fiillerin aynısı tekrar edilmeli. Fâtiha Suresi ve bir sure okunduktan sonra rukuya gidilmeli. Beş tane ruku yerine getirilinceye kadar bu tekrarlanmalıdır.
Ö-iki secde yapılmalı.
P-Teşehhüd yapılıp secde edilmeli ve böylece namaz tamamlanmalıdır.

İkinci Suret

a-Âyât namazına niyet edilmeli
b-İhram (Başlangıç) tekbiri alınmalı
c-FâtihaSûresi okunmalı
d-Bir ayet okunmalı. Örneğin İhlas Sûresini okuyacak olursa Bismillahirrahmanirrahim demelidir. (Besmelenin Surenin bir cüzü olmadığı görüşüne göre ise bu yeterli değildir.)
e- Günlük namazlarda yerine getirilen ruku gibi rukuya gidilmeli. Adeti olduğu üzere ruku zikrini yerine getirmeli.
f-Secdeye gitmeksizin tam bir şekilde doğrulmalı. Fâtiha Suresini okumaksızın bir öncekinde okuduğu surenin ikinci ayetini okumakla yetinmeli. Örneğin ‘Kul huvallahuehad’ demeli.
g-İlkinde yerine getirildiği gibi ikinci bir defa rukuya gidilmeli
h-Bir öncekinde yapıldığı gibi doğrulmalı, ve surenin üçüncü ayetini okumalı Örneğin ‘Allahüssamed’ demeli.
ı-Bir öncekinde olduğu gibi üçüncü bir defa rukuya gidilmeli
i-Bir öncekinde yapıldığı gibi doğrulmalıve surenin dördüncü ayetini okumalı. Örneğin ‘lemyelid ve lemyuled’ demeli
j-Bir öncekinde yapıldığı gibi dördüncü defa rukuya gidilmeli.
k- Bir öncekinde yapıldığı gibi doğrulmalı, surenin beşinci ayetini okumalı. Örneğin ‘ve lemyekunlehukufuvenehad’ demeli.
l- Bir öncekinde yapıldığı gibi beşinci rukuya gidilmeli.
m- Doğrulmalı
n-Secdeye gidilmeli, günlük namazlarda yerine getirilen secde gibi iki tane secde yapılmalı ve böylece ilk rekat tamamlanmalıdır.
o-Ayağa kalkılması. Birinci rekatte yapılan fiillerin aynısı tekrar edilmeli. Fâtiha S uresi ve bir sure okunduktan sonra rukuya gidilmeli. Beş tane ruku yerine getirilinceye kadar bu tekrarlanmalıdır.
Ö-iki secde yapılmalı.
P-Teşehhüd yapılıp secde edilmeli ve böylece namaz tamamlanmalıdır.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM