ABD’den Suriye'de Yasa Dışı Üslere Takviye

GİRİŞ: 09.09.2024 22:25      GÜNCELLEME: 09.09.2024 22:25
Rasthaber - Lübnan gazetesi el-Ahbar'a konuşan yerel kaynaklar, ABD'nin Suriye'deki üslerine önemli miktarda takviye yaptığını bildirdi. Kaynaklar, "Amerikalılar son bir ayda Haseke ve Deyrizor'daki üslere 22 parti silah ve ekipman getirdi. Bunlardan 19 parti hava yoluyla Harab el-Cir, Şeddadi, Konoko ve el-Ömer üslerine, üç partiyse Irak'a açılan yasa dışı el-Velid kapısından kara yoluyla ulaştı." dedi. Teslimatların içeriğiyle ilgili olarak "gözetleme ve izleme sistemleri ayrıca İHA ile orta ve kısa menzilli füzeler gibi yakın hava hedeflerine karşı koymaya yönelik ekipmanlar bulunuyor.” bilgileri aktarıldı.

ABD birliklerinin son dönemde “15'ten fazla ek askeri tatbikat” düzenlediği kaydeden el-Ahbar, bunların çoğunun el-Ömer petrol saha üssü ve Konoco gaz tesisinde olduğunu belirtti. Kaynaklar gazeteye şu değerlendirmelerde bulundu: "Suriye'deki bu benzeri görülmemiş hareketler, en azından yoğunluk açısından, Amerika'nın Suriye'deki askeri varlığını uzatma ve güçlendirme niyetini ortaya koydu. Suriye ve Irak'taki direniş gruplarının dizginlenmesi ve silahlarının etkisiz hale getirilmesi ihtiyacına büyük önem veriyorlar." Habere göre ayrıca Amerikan üsleri, İHA ve füzeleri izlemek, gözetlemek ve hedeflemek amacıyla ilk kez lazer sistemlerini görevlerde kullanmaya başladı.

20 CİVARI YARALI VAR

Irak Direnişi, Gazze'deki savaşın başlamasının ardından Irak ve Suriye'deki ABD üslerine saldırmaya başladı. 28 Ocak’ta Ürdün-Suriye sınırındaki bir ABD üssüne düzenlenen İHA saldırısında üç Amerikan askeri ölünce işler farklı bir boyuta taşındı. Iraklı direniş grupları, Bağdat’ın elini rahatlatmak için ABD üslerine karşı operasyonları durdurdu. Bu süreçte Bağdat hükümeti Washington ile Irak’taki ABD misyonunu sonlandırmayı ve muharebe rolünü danışmanlık rolüne dönüştürmeyi amaçlayan görüşmeler yapmaya başladı. Irak, ABD öncülüğündeki askeri koalisyonda yer alan askerlerin Eylül 2024'te çekilmeye başlamasını istedi. Fakat Washington geri çekilmeyi çeşitli bahaneler öne sürerek hep erteledi. Ancak Temmuz ayı gelip de ABD, çekilme takvimini açıklamayı bir kez daha reddedince Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine saldırılar Ağustos ayında yeniden başladı. Tüm operasyonlarda 20'ye yakın ABD askeri yaralandı.

Bu süreçte Suriye'deki ABD üslerine yönelik üç saldırı düzenlendi. 10 Ağustos'ta Suriye'nin kuzeydoğusundaki Harab el-Cir üssüne düzenlenen İHA saldırısında çok sayıda ABD ve koalisyon personeli yaralandı bazıları ciddi beyin travması geçirdi. Ayrıca Ağustos ayının sonlarında, direniş grupları Deyrizor kırsalında Fırat Nehri'nin doğu kıyısında altı araçtan oluşan bir ABD devriyesini doğrudan ateşle hedef aldı. Suriye ordusu, nehrin batı kıyısındaki aynı bölgedeki toprakları kontrol ediyor.

IŞİD DAİMA HAZIR VE NAZIR

Bağdat yönetimi birkaç gün önce Washington ile koalisyon güçlerinin iki yıl içerisinde Irak'tan çekilmesi konusunda mutabakata varıldığını açıkladı fakat aynısını şimdilik Suriye için söylemek mümkün değil. Süren saldırılara rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı ve ABD Dışişleri Bakanlığında Suriye dosyasından sorumlu yetkili Ethan Goldrich, 5 Eylül'de "ABD güçleri Suriye'den çekilmeyecek" açıklamasında bulundu. Bu güçlerin çekilmesine ilişkin bir takvim olup olmadığı sorusunu ise "Şu anda odak noktamız, IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasını önlemek" diyerek geçiştirdi.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM