İsrail’in Katliamları İçin On Milyarlar Harcayan ABD, Halkını Ölüme Terk Etti

GİRİŞ: 10.10.2024 21:35      GÜNCELLEME: 10.10.2024 21:35
Rasthaber - ABD’de en az 230 kişinin yaşamını yitirdiği, milyonlarca kişinin elektrikten yoksun kaldığı Helene Kasırgası’nın ardından şimdi de Milton Kasırgası ülkenin Florida eyaletini vurdu.

Florida’nın Siesta Key bölgesinde 3 kategorisiyle karaya vuran Milton Kasırgası, eyalette 3 milyon 300 binin üzerinde kişiyi elektriksiz bıraktı. Şu ana kadar açıklanan ölü sayısı 4.

ABD’de Ulusal Kasırga Merkezi’nden yapılan açıklamada Milton'ın şiddetinin, karaya vurmasından birkaç saat sonra kademeli bir şekilde azalarak 1. kategoriye kadar indiği kaydedildi.

Tampa'da afetzedelerin barınma ihtiyacını karşılaması planlanan beyzbol stadyumunun çatısı uçtu.

Açıklamada ayrıca, Tampa ve St. Petersburg sakinlerine "son derece tehlikeli kasırga kuvvetindeki rüzgarların" bölgeye yayılması nedeniyle acilen güvenli yerlere geçmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Elektrik kesintilerini takip eden PowerOutage sitesinde, kasırga nedeniyle yaklaşık 3,3 milyon ev ve işyeri abonesinin elektriksiz kaldığı belirtildi.

Kasırganın su şebekesine zarar vermesi nedeniyle içme suyu hizmetinin geçici olarak durdurulduğu St. Petersburg bölgesinde, şiddetli yağış ve rüzgarların etkisiyle bir vinç yıkılırken, evler ve yapılar da hasar gördü.

Milton Kasırgası nedeniyle Tampa'da da ağır hasar yaşandı.

Kasırgadan etkilenen St. Lucie bölgesinde 4 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Eyalette yaklaşık 11 milyon kişinin halen seller ve nehir taşkınları nedeniyle risk altında olduğu uyarıları yapılıyor.

Florida'da halk barınma desteği sunmadan 'tahliye' çağrısına tepkili

Milton Kasırgası nedeniyle Almanya ve Angola seyahatlerini iptal eden ABD Başkanı Joe Biden dün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Florida Valisi’ne ve Tampa Belediye Başkanı'na “bölgeyi derhal tahliye etmelerini, tahliyelerin şimdiye dek yapılmış olması gerektiğini” söylemişti.

Binlerce kişi evlerini terk ederken milyonlarca nüfuslu Florida eyaletinde birçok aile barınma ve ulaşım desteği sağlanmadığı ve nereye gideceklerini bilmedikleri için evlerinde kalmak zorunda kaldı.

AP’ye konuşan Sarasota’nın kuzeyinde yaşayan 9 aylık hamile bir kadın olan Jackie Curnick Pazartesi gecesi eşiyle birlikte evi terk etmek için toparlanmaya başladıklarını ancak boş yer bulabildikleri otellerin çok pahalı olması nedeniyle 2 yaşındaki oğullarıyla birlikte kasırgayı evde beklemeye karar verdiklerini anlattı.

ABD’de Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL) de Florida Bradenton’da demans hastası babası ve yaşlı annesiyle birlikte yaşayan engelli bir kadının Milton Kasırgası’ndan kaçmak için evini tahliye edemediğini anlattığı bir video yayınladı. Ruth adlı kadın hükümetin hiçbir kaynak sağlamadan “tahliye edin” uyarısı yapmasının hiçbir anlamı olmadığını vurguladı. Ruth “Deniz aşırı yerlere milyarlarca dolar gönderen bir hükümetimiz var ve o milyarlarca doların tam da burada, Florida’da insanları tahliye etmek için kullanılması gerekirdi” dedi.

ABD bir yılda İsrail'e 22 milyar dolardan fazla destek sağladı

Bu yıl "oldukça aktif" geçeceği öngörülen Atlantik kasırga sezonunun başlamasının ardından ABD’de Helene ve Milton kasırgaları yüzlerce ölüme yol açarken, ABD hükümetinin afetle mücadele için yeterli kaynak ayırmaması, merkezi planlama ve sosyal harcamalara ayrılması gereken kaynakların emperyalist saldırı planlarına ayrılması da eleştirilerin odağında.

Brown Üniversitesi’nin “Savaşın Maliyetleri Projesi" kapsamında hazırladığı rapora göre; ABD Gazze’deki saldırıların başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail'e 17,9 milyar dolar tutarında askeri yardım yaptı. ABD, bu dönemde İsrail ile birlikte Ortadoğu’daki saldırı planlarına toplam 22,7 milyar dolar harcadı.

PSL tarafından yapılan açıklamada ABD’nin emperyalist çıkarları korumak için dünyanın dört bir yanına konuşlandırıldığı orduyla milyonlarca kişiyi istihdam edip fonladığına vurgu yapıldı, ABD’de sosyalist bir hükümet altında halkın afetlere karşı korunmasının öncelikli olacağı ve ordunun da afetler sonrası restorasyon çabalarına destek olacağı ifade edildi.

Katrina Kasırgası'nın ardından Küba Henry Reeve Tugayı'nı kurmuştu

Atlantik'te bu sezon oluşacak kasırga ve fırtınaların, ABD'nin kıyı şeridinden karaya çıkma ihtimalinin, 1991-2020 ortalamasının çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, kasırga aktiviteleri eylül ortalarında zirve yaparak kasımın sonuna kadar devam ediyor.

2005'te gerçekleşen ve 1800 kişinin yaşamını yitirdiği Katrina Kasırgası ABD tarihinin en ölümcül kasırgası olmuştu.

ABD tarihindeki en büyük kasırgalardan biri 2005 yılında yaşanan Katrina Kasırgası’ydı. Ardında büyük bir yıkımı bırakan Katrina Kasırgası, Ağustos 2005'te özellikle Körfez kıyısındaki New Orleans kentinin büyük bir bölümünü tahrip etti, bazı yerleşim bölgelerini haritadan sildi. New Orleans'ın yüzde 80'ini sel basarken, elektriğin uzun süre verilemediği kentte on binlerce kişi günlerce kurtarılmayı bekledi. Katrina nedeniyle yaklaşık 1800 kişi yaşamını yitirdi. Kasırganın yol açtığı hasarın maliyeti yaklaşık 180 milyar dolar oldu.

Sosyalist Küba’nın Covid-19 pandemisi döneminde adından sıkça söz ettiren uluslararası sağlık tugayları olan Henry Reeve Tugayı da bu kasırganın ardından kurulmuştu.

Henry Reeve Tugayı, Katrina Kasırgası'nın ABD’de New Orleans kentini vurmasının hemen sonrasında 19 Eylül 2005'te, ilk etapta 12 binden fazla Kübalı sağlık profesyonelinden oluşturuldu. Ancak ABD hükümeti Küba’nın yardımını almayı reddetti.

Henry Reeve Tugayı ilk uluslararası misyonunu 2005 yılında Angola’da gerçekleştirdi. O günden bu yana 22 ülkede binlerce sağlık profesyoneliyle sel, kasırga, deprem ve salgınlarda dünya halklarının yanında olmaya devam ediyor.


sol

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM