Hizbullah-Siyonist İsrail Çatışmasında Son Durum

GİRİŞ: 30.10.2024 20:17      GÜNCELLEME: 30.10.2024 20:17
Rasthaber -  Lübnan'ı uzun süredir bombardıman altında tutan İsrail, Hizbullah güçlerinin bulunduğunu iddia ettiği sivil noktalara kanlı saldırılar düzenlemeyi sürdürüyor. İsrail, Gazze'de olduğu gibi, Lübnan'da da dün üst üste baskınlar düzenledi ve kentleri bombaladı.

Lübnan medyasının bildirdiğine göre, İsrail tankları, Güney Lübnan'daki kara harekatında şimdiye kadarki en derin saldırılarını gerçekleştirerek Lübnan'ın Hiam köyünün dış mahallelerine girdi.

Lübnan'ın Ulusal Haber Ajansı (NNA) da, dün İsrail sınırına yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Hiam kasabasının doğu dış mahallelerine "çok sayıda" İsrail tankının girdiğini bildirdi.

AFP'nin bildirdiğine göre de, İsrail güçleri dün ilerleyen saatlerde Hiam'a bir dizi hava saldırısı düzenledi ve "ağır ve orta silahlar kullanarak" bölgede geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Bu arada, Lübnan Sağlık Bakanlığı dün geç saatlerde, Güney Lübnan'daki Sarafand kasabasına düzenlenen bir İsrail saldırısında en az sekiz kişinin öldüğünü açıkladı. El Cezire'nin aktardığına göre, ayrıca güneydeki Sidon kenti yakınlarındaki Haret Sayda'ya düzenlenen daha önceki bir saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti.

Yoğun nüfuslu bir bölge olan Haret Sayda'da yapılan saldırıda konut binaları vuruldu. Burada bulunan insanlar Güney Lübnan'dan göç ettirildi ve güvenlik arayışıyla bu bölgeye geldiler.

Haret Sayda'nın hedef alınması ilk sefer değil. Pazar günü, buradan çok uzak olmayan, yaklaşık bir kilometre uzaklıkta başka bir saldırı daha oldu. Saldırıda sekiz kişi hayatını kaybetti.

Lübnan'da dün de İsrail tarafından en kanlı saldırılardan biri düzenlendi. Ülkenin doğusundaki Baalbek kentinde dünkü İsrail saldırılarında 60'tan fazla kişi yaşamını yitirdi.

Hizbullah karşılık veriyor: İki tank imha edildi, bir İsrail fabrikası vuruldu

Buna karşılık, Hizbullah, güdümlü füzeler kullanarak Hiam'daki operayonda yer alan iki İsrail tankı imha ettiğini ve Hiam'ın güney ve güneybatısındaki İsrail birliklerini roket ve toplarla hedef aldığını açıkladı.

Hizbullah ayrıca sosyal medyada yaptığı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Kafr Yufal ve Moyan Baruh yerleşimlerine dün akşam saatlerinde iki roket saldırısı yapıldığını söyledi.

Grubun açıklamasına göre, üçüncü roket saldırısı, yaklaşık ilerleyen saatlerde Güney Lübnan'daki Vadi el Hiam bölgesinde bir İsrail askeri grubunu hedef aldı.

Lübnan medyası dün daha erken saatlerde, İsrail tanklarının Güney Lübnan'ın Hiam kasabası bölgesinde olduğunu ve iki ailenin bulunduğu Vadi el Hiam bölgesinde bir sivilin evine saldırı düzenlendiğini bildirmişti.

Lübnan'ın haber ajansı NNA, hedef alınan evdeki kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere 17 kişiyle iletişimin kesildiğini duyurmuştu.

Ayrıca, İsrail Ordusu Radyosu'nun haberine göre, İsrail'in kuzeyindeki Nehariya sanayi bölgesinde patlayan bir insansız hava aracı, uçak parçaları üreten bir fabrikayı vurdu.

İsrail ordusu, ayrı bir açıklamada, ülkenin kuzeyinde Lübnan'dan geçen üç insansız hava aracını düşürdüğünü belirtti.

İsrail ordusu, bugün erken saatlerde Lübnan'dan fırlatılan ve havada parçalanan bir yüzeyden yüzeye füze tespit ettiğini kaydetti. Ayrıca bir insansız hava aracının da engellendiğini bildirdi.

UNIFIL'den 8 Avusturyalı asker yaralandı, dışişleri bakanı İsrail yerine Hizbullah'a yüklendi

Bu arada, dün Güney Lübnan'da konuşlu BM barış gücü UNIFIL bünyesindeki Avusturyalı birliğin olduğu üsse roket isabet etti. Saldırıda 8 Avusturyalı asker yaralandı.

İsrail ordusu son haftalarda UNIFIL üslerine ve barış güçlerine yönelik saldırılardan sorumluydu. Ancak dün Avusturyalı askerleri hafif yaralayan saldırının arkasında kimin olduğu henüz belirlenemedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, olayın ardından Lübnan Dışişleri Bakanı Bu Habib'le görüştü. Schallenberg, görüşmenin ardından Lübnan'daki "tüm mavi miğferlerin güvenliği" çağrısında bulundu ve sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda BM barış güçlerinin korunmasının uluslararası hukuk uyarınca bir "yükümlülük" olduğunu vurguladı.

Diğer yandan, Avusturyalı bakan, bölgede kara operasyonlarını sürdüren İsrail ordusu yerine Hizbullah'a çekilme çağrısı yapmayı tercih etti. Schallenberg, Hizbullah'a "İsrail'e yönelik saldırılarını derhal durdurmaya" ve İsrail ile Hizbullah arasındaki 2006 savaşını sona erdiren ve Lübnan ordusu hariç tüm silahlı grupların İsrail ile güney sınırından uzağa yeniden konuşlandırılmasını gerektiren BM Kararı 1701'e uymaya çağırdı.

Avusturya, Avrupa'nın İsrail'e en güçlü destek veren ülkelerinden biri.

İsrail en fazla kaybı bu ay verdi

Öte yandan, hem Gazze hem Lübnan'da saldırılarını şiddetlendiren İsrail ordusunun verdiği kayıplar da artıyor

İsrail ordusu, bir subay da dahil olmak üzere dört askerin Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de öldüğünü duyurdu.

İsrail ordusu, 23 günden fazla bir süredir Cibaliye, Beyt Lahya ve Gazze'nin kuzeyinin geri kalanını kuşatıyor. İsrail ordusu bu süre zarfında kayıplar verdi.

Ayrıca, İsrail ordusu, güney Lübnan'daki çatışmalarda kuzey cephesinde aldığı yaralar nedeniyle ölen bir askerin öldüğünü duyurdu.

İsrail'in kayıpları artmaya devam ediyor. İsrail ordusunun açıklamasına göre, geçtiğimiz yılın Ekim ayından bu yana öldürülen İsrail askerlerinin toplam sayısı 777'ye ulaştı. Lübnan'a yönelik kara saldırıları sırasında da 900'den fazla asker yaralandı.

Ekim ayı, İsrail'in yıl başından bu yana en kötü kayıplarını yaşadığı ay oldu. Güney Lübnan'da Cumartesi günkü çatışmalarda da beş İsrailli yedek asker öldürüldü. Çatışmalarda beşi ağır olmak üzere 14 asker de yaralandı. Ölü ve yaralılar, Kuzey Komutanlığı'nın 228. Piyade Tugayı'ndan geldi.

Önceki iki günde, Güney Lübnan'da yaşanan iki ayrı çatışmada toplam 10 yedek asker öldürüldü. Geçtiğimiz pazar günü de, Tel Aviv'deki Glilot askeri üsleri yakınlarında bir kamyonun askerlerin arasına dalması sonucu çok sayıda asker yaralandı.

Tüm bunlar, İsrail parlamentosu Knesset'in yeni bir askerlik yasası üzerinde görüştüğü bir zamanda yaşanıyor. İsrail'in sağcı koalisyonu, oylarını artırma amacıyla dindar gençleri askerlik hizmetinden muaf tutacak bir yasa geçirme hazırlığında.

Bu, İsrail'de çok tartışılan bir yasa tasarısı ve koalisyon hükümeti içerisinde çatışmalara neden oluyor.

'Savaş iyi gidiyor görünebilir, ama İsrail bataklığa saplanıyor'

İsrail savaşta ilerliyor gibi görünse de, İsrail'in içerisinden savaşın gidişatına dair endişeler daha fazla dillendirilmeye başladı.

İsrailli Haaretz gazetesinde Amos Harel imzalı analiz yazısında, İsrail açısından savaştaki son durum ele alındı.

Yazıda şunlar söylendi:

"Hükümet, Gazze Şeridi, İran ve Lübnan'daki son askeri başarı serisini, stratejisinin doğru olduğunun ve savaşın her cephede devam etmesi gerektiğinin kanıtı olarak gösteriyor. Ancak gerçekte, savaşı çok daha uzun süre sürdürmenin getireceği bedeli görmezden gelmek imkansız.

En büyük tehlike, IDF'nin operasyonunun aslında iyi sonuçlar ürettiği bir sahne olan Lübnan'da yatıyor. Hizbullah, İsrail saldırılarında öldürülen birçok kişinin yerine yeni komutanlar atayarak bir dereceye kadar toparlanıyor.

Bu, halkın savaşa devam etme ihtiyacına ilişkin görüşünü kademeli olarak değiştirebilecek istikrarlı bir can kaybı akışına yol açabilir. 1982'deki ilk Lübnan Savaşı, İsrail'in sonraki 18 yıl boyunca güney Lübnan'daki güvenlik bölgesinde bulunması ve 2005'te Gazze'den tek taraflı çekilme gibi geçmişte yaşanan birkaç durumda, artan ölüm sayısı hükümetler (sağ görüşlü olanlarda bile) üzerinde baskı yarattı ve çekilmeleri kabul etmek de dahil olmak üzere politikalarını değiştirmelerine yol açtı."

Arka planda, askeri hizmet yükündeki eşitsizliğe yönelik artan kamuoyu öfkesine dikkat çekilen yazıda, Netanyahu'nun, ultra Ortodoks koalisyon ortaklarının baskısı ve Yüksek Mahkeme tehdidi altında, erkeklere askerlik hizmetinden genel bir muafiyet sağlayacak skandal bir askere gitmeme yasası çıkarmakta ısrar ettiği anımsatıldı.

Yazıda, Netanyahu'nun yaşayacağı olası zorluklar şöyle anlatıldı:

"Savaşta öldürülen insan sayısındaki artış ve yedek hizmet ve fedakarlık yükünün nüfusun oldukça dar bir kesimine düşmesi, siyasi krizi yoğunlaştıracak. Bu, onun savaşı istediği gibi yürütmesini zorlaştırabilir

Netanyahu ve destekçileri Ortadoğu'da daha derin değişimler yaratma fırsatı görüyorlar. Hizbullah ve Hamas'ın aldığı darbelerden ve İran'a yapılan son saldırıdan sonra, bölgenin radikal Şii eksenini zayıflatmaya devam etmenin, İran'ın nükleer programına saldırmaya ve hatta Netanyahu'nun yakın zamanda söylediği gibi İran halkını rejimi devirmeye teşvik etmeye kadar gidebileceğini düşünüyorlar.

Buna karşılık, savaşı bitirme savunucuları İsrail'in giderek daha fazla bataklığa saplandığından ve çok fazla cephede olduğundan korkuyorlar. Başarılabilecek şeylerin çoğunun zaten başarıldığına ve daha fazla risk almanın aşırı maliyetli bir kumar olabileceğine inanıyorlar."

YORUMLAR

Tahsin Birdal 2 ay önce
Allah'ın izni ve vaadiyle soykırımcı siyonist rejimin sonu yakındır. Rabbim direnişi her daim muzaffer eylesin.

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM