Lavrov: HTŞ'nin Arkasındakilere Dair Bilgimiz Var

GİRİŞ: 07.12.2024 09:17      GÜNCELLEME: 07.12.2024 09:17
Rasthaber -  ABD'li sunucu Tucker Carlson'a konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "İdlib bölgesindeki anlaşmaların sıkı bir şekilde uygulanmasına geri dönme ihtiyacını görüşmek istiyoruz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanları'yla Doha'da yapacağı Suriye konulu toplantı öncesinde ünlü ABD'li sunucu Tucker Carlson'a konuk oldu.

Lavrov, söyleşide Ukrayna'daki savaş, ABD'yle ilişkiler ve Suriye'deki son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

'Balistik füzeyle meşru çıkarlarımızı savunma mesajını verdik'

Lavrov, Ukrayna'nın ABD yapımı uzun menzilli ATACMS füzelerinin Rus topraklarına fırlatmasına karşılık Ukrayna'ya Oreşnik hipersonik orta menzilli balistik füze atmasıyla Moskova'nın ne mesaj verdiğiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Amerika Birleşik Devletleri ve Kiev rejimine bu uzun menzilli silahları sağlayan Amerika Birleşik Devletleri müttefikleri, Rusya'nın stratejik yenilgisi dedikleri şeyi başarmalarına izin vermemek için her türlü yolu kullanmaya hazır olduğumuzu anlamalılar.

Bu hipersonik sistemi gerçek eylemde test ederek iletmek istediğimiz mesaj, meşru çıkarlarımızı savunmak için her şeyi yapmaya hazır olduğumuzdur."

Lavrov, füzenin fırlatılmasından 30 dakika öncede ABD'ye bilgi iletildiğini sözlerine ekledi.

'Ukrayna NATO dışı kaldığı sürece masaya oturmaya hazırız'

Savaşı kendilerinin başlatmadığını savunan Lavrov, "Yıllardır, yıllardır, yıllardır, NATO'yu sınırlarımıza daha da yaklaştırmanın bir sorun yaratacağı konusunda uyarılar gönderiyoruz" diye konuştu.

Minsk Anlaşması'nın uygulanmış olması durumunda Ukrayna'nın "Kırım hariç hâlâ tek parça" kalacağını vurgulayan Lavrov, savaş sürerken İstanbul'da yapılan mutabakatı da kabul ettiklerini ancak dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın mutabakatı sabote ettiğini hatırlattı.

Lavrov, Rusya'nın barış koşullarınıysa şöyle açıkladı:

"Temel ilke Ukrayna'nın NATO dışı statüsüdür. Ve Ukrayna'ya kolektif güvenlik garantileri sağlayacak ülkeler grubunun bir parçası olmaya hazırız. NATO olmayacak. Kesinlikle. Askeri üs olmayacak, yabancı birliklerin katılımıyla Ukrayna topraklarında askeri tatbikat olmayacak."

Bununla birlikte Lavrov, Donetsk, Lugansk cumhuriyetlerinin yanı sıra Herson ve Zaporojiya bölgelerinde yapılan referandumları anımsatarak, buraların artık Anayasa'ya göre Rus toprağı olarak kabul edileceğini belirtti. Lavrov, ayrıca Rus dilini, Rus medyasını, Rus kültürünü, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ni yasaklayan mevzuatı koruyacak bir anlaşmaya tahammül edemeyeceklerini, çünkü bunun Ukrayna'nın BM Şartı kapsamındaki yükümlülüklerinin ihlali olduğunu söyledi.

'Uluslararası çözümleri zora sokmak ABD'nin temel yöntemi'

ABD'de Joe Biden yönetiminin Donald Trump'ın göreve gelmesi öncesinde uluslararası çözümleri zora sokma çabası içerisinde olup olmadığına ilişkin soruya Lavrov şu yanıtı verdi:

"ABD, tarihsel olarak, dış politikada, biraz sorun çıkarmak ve sonra çamurlu suda balık tutup tutamayacaklarını görmekle motive oldu.

Irak saldırganlığı, Libya macerası - temelde devleti mahvetmek. Afganistan'dan kaçmak. Şimdi arka kapıdan geri dönmeye çalışıyor, Birleşmiş Milletler'i kullanarak ABD'nin orada bulunabileceği bir 'etkinlik' organize ediyorlar, Afganistan'ı çok kötü bir durumda terk etmiş olmalarına ve parayı tutuklamış olmalarına ve geri vermek istememelerine rağmen.

Bence bu, Amerikan dış politika adımlarını, maceralarını analiz ederseniz, tabiri caizse bir kalıp. Biraz sorun yaratıyorlar ve sonra bunu nasıl kullanacaklarını görüyorlar."

'İdlib'e dair mutabakata geri dönülmeli'

Lavrov, Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin soruyaysa Astana sürecini hatırlatarak yanıt verdi:

"Bu kriz başladığında bir anlaşmamız vardı. Türkiye ve İran'la Astana sürecini organize ettik. Düzenli olarak görüşüyoruz. Yıl sonundan önce veya gelecek yılın başlarında durumu yerinde görüşmek üzere başka bir toplantı planlanıyor.

Oyunun kuralları Suriyelilerin birbirleriyle anlaşmalarına yardımcı olmak ve ayrılıkçı tehditlerin güçlenmesini önlemektir. Amerikalılar, petrol ve tahıl satışlarından elde edilen kârları, işgal ettikleri kaynakları kullanarak bazı Kürt ayrılıkçılarını yetiştirirken Suriye'nin doğusunda bunu yapıyorlar.

Bu Astana formatı, aktörlerin yararlı bir kombinasyonudur. Çok endişeliyiz. Ve bu olduğunda, Halep ve çevresiyle ilgili olarak, Türk dışişleri bakanı ve İranlı meslektaşımla bir görüşme yaptım. Bu hafta görüşmeyi denemeyi kabul ettik. Umarım Doha'daki uluslararası konferansın sonrasında bunu görüşürüz. İdlib bölgesindeki anlaşmaların sıkı bir şekilde uygulanmasına geri dönme ihtiyacını görüşmek istiyoruz, çünkü İdlib gerginliği azaltma bölgesi, teröristlerin Halep'i ele geçirmek için hareket ettiği yerdi. 2019 ve 2020'de varılan düzenlemeler, Türk dostlarımızın İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki durumu kontrol altına almasını ve Heyet Tahrir Şam'ı terörist olmayan ve Türkiye ile işbirliği yapan muhalefetten ayırmasını sağladı.

Ve bir diğer anlaşma da, teröristlerin şu anda tamamen ele geçirdiği Şam'dan Halep'e giden M5 yolunun açılmasıydı. Bu yüzden biz, dışişleri bakanları olarak, umarım, önümüzdeki Cuma günü durumu görüşeceğiz. Ve üç ülkenin ordusu ve güvenlik görevlileri birbirleriyle temas halinde."

Lavrov, cihatçıların arkasında hangi ülkelerin olduğuna dair soruyaysa "Evet, biraz bilgimiz var. Bu süreçteki tüm ortaklarımızla, onları finanse etme ve silahlandırma kanallarını kesmenin yolunu görüşmek istiyoruz. Ortaya atılan ve kamuoyuna açık olan bilgiler arasında Amerikalılar, İngilizler de var. Bazı insanlar, İsrail'in bu durumu daha da kötüleştirmekle ilgilendiğini söylüyor. Böylece Gazze çok yakından incelenmiyor. Karmaşık bir oyun. Birçok aktör dahil. Umarım bu hafta planladığımız bağlam, durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olur" yanıtını verdi/sol

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM