Suriye Sermayenin Ağzını Sulandırıyor

GİRİŞ: 10.01.2025 08:29      GÜNCELLEME: 10.01.2025 08:29
Rasthaber -  Suriye'de Beşşar Esad yönetiminin terörist gruplar tarafından devrilmesinin ardından ülke, Türkiye sermayesinin iştahını kabartmaya devam ediyor.

İktidar ve patronların Suriye'deki pay kapma yarışına yönelik planları devam ederken, yeni bir hamle de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan geldi.

Suriye'nin başta elektrik olmak üzere enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirten Bayraktar, "Özel sektörü işin içerisine sokmaya çalışıyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrol ettiği bölgede bulunan petrol kaynaklarını da işaret eden Bayraktar, Türkiye'nin de petrol aradığını ve söz konusu petrol sahalarının profesyoneller tarafından işletilmesi halinde üretimin artacağını söyledi.

'Suriye bizi yakından ilgilendiriyor'

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Bakan Alparslan Bayraktar, "Suriye'deki durum bizi de yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle yoğun ilgileniyoruz" dedi.

Suriye'de yaşamın normale dönmesi için olmazsa olmaz kaynağın elektrik olduğunu söyleyen Bayraktar, "Rejimin devrilmesinden sonra Suriye'de enerji altyapısı anlamında her şey eksik. Birçok alanda yapılması gereken işler var. Belli bölgeler çok kötü. Belli yerlerde de altyapı var ama rehabilite edilmesi lazım. Kapasite yetersiz. İnsanlar şuan günün büyük çoğunluğunda elektrik kullanamıyor" dedi.

Bayraktar, Suriye'nin enerji altyapısının kısa, orta ve uzun ölçekli planlaması için ülkeye heyet gönderildiğini hatırlattı ve "Bu hafta yine bir heyeti gönderdik. Onlar da bugün Türkiye'ye dönecek" bilgisini paylaştı.

'Özel sektör devrede olacak, planlarımızı yapıyoruz'

"Orada muhataplarımız netleştikten sonra biz de ziyareti düşünüyoruz" diyen Bayraktar, konuşmasının devamında Suriye'ye ihraç edilen elektrik ve akaryakıt hakkında "2017'den beri Suriye'ye elektrik ve akaryakıt ihraç ediyoruz. Orada yerelde firmalar var. Bizden satın alıp dağıtım yapıyorlar. Bunu daha güneye nasıl götürebiliriz arayışı içerisinde olacağız" yorumunda bulundu.

Bayraktar, Suriye'ye yönelik yaptırımların kalkması gerektiğini vurguladı ve "İş modelleri üzerinde çalışıyoruz. Özel sektörün devrede olduğu bir süreçten bahsediyoruz" dedi.

Patronların Suriye'de nasıl faaliyet yürütebileceğine dair çalıştıklarını itiraf eden Bayraktar, planlarına dair şöyle konuştu:

"Halep'te elektrik yok. Orada tesis ettiğimiz iletim hatları vardı. Kontrolümüzdeki yerlerde bunlar hala ayakta. Önümüzdeki 6 ayda Halep'i rahatlatabiliriz bu konuda. Halep'teki elektrik için ihtiyaç olan doğalgaz verilebilir. Özel sektörü işin içerisine sokmaya çalışıyoruz. Halep'ten sonra doğalgaz boru hatları var. Halep'e ulaşmak önemli. Halep'e ulaştıktan sonra güneye Şam'a doğru rahat gidebilirsiniz. Uluslararası finansman buraya gelebilir. Özel sektör bu finansmanı bulduğu zaman uzun dönemli imtiyazlarla harekete geçebilir. Yeni santrala ihtiyacımız var. 20-25 yıl elektrik alım garantisiyle yapılabilir. Ödemeyi Suriye yapacak. Şu an dizel jeneratörle elektrik sağlıyorlar. Bundan daha uygun modeller üzerinde duruyoruz. Biz hazırlıklarımızı yapıyoruz."

Petrol kaynaklarını işaret etti: 'Profesyonel elle artabilir'

Bayraktar, Suriye'nin altyapısı için 500 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu ve Birleşmiş Milletler'in altyapı için bir çalışma yaptığını aktardı.

Suriye'nin istikrarını kazanmasıyla beraber kendi kaynaklarını da ekonomiye kazandırabileceğini söyleyen Bayraktar, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde olan bölgelerde bulunan petrol kaynaklarını işaret ederek şöyle konuştu:

"Suriye 2002 yılında 630 bin varil günlük petrol üreten bir ülke. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye ihtiyacının yüzde 60'ı diyebiliriz. Bu rakam tabii savaş nedeniyle düştü. Bunları ekonomiye kazandırmak altyapı çalışmaları açısından çok önemli.

Türkiye'de de petrol arıyoruz. İyi çalışmalarla Suriye'deki potansiyel artabilir. 600 bin varil azaldı. O sahalar profesyonel elle işletilmedi. Terör eliyle üretilen sahalardan bahsediyoruz. Profesyonel ellerde bu rakam artabilir."

Suriye patronların ağzını sulandırıyor

Geçtiğimiz haftalarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da Suriye’de deniz, hava, kara ve demiryolu başlıklarında Acil Eylem Planı üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Açıklanan planla Suriye’nin Akdeniz kıyılarında petrol ve gaz arama yetkilerinin paylaşılabileceği, havalimanlarının Türkiye’nin desteğiyle yenilenebileceği, iki ülkenin demiryolu ve karayolu ağlarının bütünleşebileceği öngörülmüştü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise yeni yönetimin lideri Ahmed Şara ile başkent Şam'da gerçekleştirdiği buluşmada, Suriye’nin yeniden inşasında Türkiye sermayesinin rol almaya hazır olduğunu belirtmiş ve “TİKA ve özel şirketlerimizle somut şeylerde adım atmaya hazırız” demişti.

Bakanın ziyaretine paralel bir grup patron da Suriye ekonomisinin başkenti Halep’e gitmişti. Heyette patron örgütü TOBB’dan ve iktidara yakınlığıyla bilinen MÜSİAD’dan isimler yer almış, gündem “ekonomik işbirliği” ve “ticaretin artırılması” olmuştu.

Ayrıca ABD'nin Suriye yönelik yaptırımları gevşeteceğine dair kararın ardından Ticaret Bakanlığı da dün aralarında TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD’ın bulunduğu 16 patron örgütüyle bir araya gelmişti. Yaptırımların kalkmasının ticari sürece fırsat sunacağı vurgulanan toplantıda, Suriye'deki pay kapma yarışına nasıl dahil olacaklarını değerlendiren iktidar ve patronların, öncelikli sektörleri belirleyerek şu tespitleri yaptığı aktarılmıştı:

"Türk firmalar etkin rol üstlenirken, gıda, inşaat, yapı sektörleri ilk pozitif etkiyi hissedecek. Türkiye’nin bu ülkeye ihracatında un, bakliyat, hububat gibi gıda ürünleri, kablo, demirçelik, çimento, altyapı ürünleri başı çekiyor. İthalat tarafında yağ, pamuk ürünleri ön plana çıkıyor."/sol

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM