Küresel Uyanış ve İsrail'in ABD İçin Yarattığı Bataklık

GİRİŞ: 30.04.2024 20:49      GÜNCELLEME: 30.04.2024 20:49
Rasthaber -  ABD’de ülke genelinde üniversite kampüslerine yayılan İsrail’e karşı Filistin’e destek eylemleri devam ediyor. Birçok üniversitenin kampüsünde öğrenciler nöbet çadırları kurdu, insan zincirleri oluşturdu.

Öğrenciler üniversite yönetimlerinden Gazze’de soykırıma devam eden İsrail’le tüm akademik ve sponsorluk bağlarını kesmelerini talep ediyor.

ABD’nin, İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırıma desteğini protesto eden üniversite öğrencileri ve akademisyenlerine yönelik polis saldırılarında yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Abdullah Halife el-Şayci’nin El-Kuds El-Arabi gazetesi için kaleme aldığı yazıda, ABD’de yayılan üniversite hareketlerini değerlendirdi.

ABD’nin İsrail’e sağladığı koşulsuz şartsız desteği eleştiren Arap Uzman El-Şayci’nin yazısında şu ifadelere yer verildi:

“ABD yönetimi, 1948'de İsrail rejimini resmen tanıdıktan sonra Orta Doğu bölgesindeki en gelişmiş bir Amerikan üssü olan rejimin ilk ve ana destekçisi olmayı sürdürüyor.

ABD; Siyonist İsrail’in İşlediği Suçların Ana Destekçisi

O tarihten beri ABD, işgalci rejimin Araplara ve özellikle Filistin halkına karşı işlediği tüm cinayet ve zulümlerde İsrail’in ilk suç ortağı ve destekçisi olduğunu hem ifadeleri hem de eylemleriyle kanıtladı. Amerikalı Yahudilerin sayısı çok az. 6 milyonluk nüfusuyla Amerikan toplumunun sadece yüzde 2'sini oluşturan Yahudiler Amerikan siyasi sisteminin ve karar alma mekanizmasında yer alıyor ve büyük etkiye sahip. Yahudilerin ve Siyonist lobinin diğer Amerikan vatandaşlara musallat olduğu söylenebilir.

ABD, şu ana kadar Siyonist rejimin yalanlarını ve Filistin halkına yönelik vahşi saldırganlığını desteklemek için 84 oylamanın 44'ünde veto hakkını kullandı ve İsrail'i korumak için veto hakkını defalarca kötüye kullanan ABD Birleşmiş Milletler'in görevini hiçe saydı. Washington yönetimi, Gazze savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde savaşın durmasını önlemek için 4 kez veto hakkını kullandı. Bu ülke son zamanlarda Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği yönündeki kararı da veto etti.

Ayrıca, Gazze halkının katledilmesinde kullanılmak üzere Siyonist İsrail’e çeşitli silah ve askeri teçhizat sağlamayı taahhüt eden ABD, son günlerde İran'ın İsrail'e karşı misilleme operasyonları sırasında İngiltere, Fransa ve diğer birçok ülkeyle birlikte açıkça işgal rejimine yardım etti. İsrail, ABD'nin mali ve askeri yardımının miktarı 150 milyar doları aşan ilk ortağıdır. ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta Kongre üyeleriyle birlikte İsrail'e 26 milyar dolarlık askeri yardım paketini onayladı.

Tüm dünya, ABD Başkanı’ndan Kongre'sine ve ülkenin medyasına kadar tüm Amerikan sisteminin, ABD yapımı silahlarla 34 binden fazla Filistinlinin öldürülmesine ve 80 bin kişinin yaralanmasına rağmen İsrail'in Filistinli sivillere karşı işlediği suçları destekleme konusunda kararlı olduğunu öğrendi. ABD’de hangi siyasi partinin iktidarda olduğu önemli değil ve ülkenin tüm hükümetlerinin işgalci rejimi destekleme ve onun cinayetlerini örtbas etme yönünde sabit bir politikası var. Burada dikkat çeken önemli konu, İsrail'in Amerikan vatandaşlarına karşı bile suç işlemesi durumunda Washington hükümetinin İsrail'i desteklemeye devam etmesidir.

İran ile Filistin Direnişi İsrail'in Sözde Caydırıcılığını Yok Etti

Ancak Gazze'ye karşı 7 ay süren soykırım savaşında İran ve Filistin direnişi İsrail'in sözde yenilmez imajını ve caydırıcılığını yerle bir etti, bu gelişmeler Batılılar ve Avrupalıların yanı sıra yeni nesil Araplarda da derin bir uyanışa yol açmıştır; Şu anda ABD’nin doğusundan merkezine ve batısına kadar onlarca prestijli Amerikan üniversitesinde Filistin’e destek gösterileri ve protestolara tanık oluyoruz. Amerika'nın gelecekteki liderleri olan elit öğrenciler İsrail'in Gazze Şeridi’nde sivillere karşı işlediği suçları kınamak için bir araya geliyorlar.

Hiç şüphesiz, bu durum Siyonist rejimin suçlarına kayıtsız şartsız destek veren Biden ve hükümeti için bir utanç kaynağı olur. Bu destekler ABD’nin iddia ettiği değerler ve insan hakları söylemiyle çelişmektedir ve aynı zamanda çifte standart uyguladığını ve dış politika hedeflerinin adalet ve insan haklarıyla çeliştiğini kanıtlıyor.

Tüm Dünya ABD’nin İkiyüzlü Yüzünü Öğrendi

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlattığı dönemde Biden liderliğindeki ABD ve Avrupa ülkelerinin bu operasyonu hemen kınadıklarını ve Rusya'ya karşı geniş kapsamlı yaptırımlar uygulamaya başladıklarını tüm dünya gördü. Bugün ise Biden ve Avrupa ülkeleri Siyonist ordunun Filistinli sivillere karşı işlediği iğrenç cinayetleri, barbarlıkları, geçenlerde Gazze hastanelerini çevresinde bulunan toplu mezarları görmezden geliyor.

ABD iktidara gelen hükümetler İsrail ile özel ve derin ilişkilerin önemini defalarca vurgulamıştır. İsrail aslında Amerika ve Batı'nın bölgedeki sömürge ajanı olarak görülmekte, bazı ABD’liler ise İsrail'i bölgedeki Amerikan uçak gemisi olarak tanımlamaktadır.

Artık dünya uyandı ve özellikle Arap milletleri, Gazze'ye karşı yürütülen yıkıcı savaş sırasında ABD’nin ikiyüzlülüğünün doruğa ulaştığını gördükten sonra bu ülkenin gerçek yüzünü anladılar. Onlar asla ABD’ye güvenmiyorlar.

Halihazırda İsrail rejimi, Amerika için stratejik ve maliyetli bir yük haline gelmiştir.”

 

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM