İBB Meclisi Cemevleri Kararını Verdi

GİRİŞ: 13.09.2024 21:14      GÜNCELLEME: 13.09.2024 21:14
Rasthaber -  İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı olan Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'ne ait görev ve çalışma yönetmeliği kabul edildi.

Şube müdürlüğünün sorumluluğundaki ibadethaneler içerisinde, cemevleri de sayıldı.
İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, açıklama yaparak bu yönetmelik ile beraber cemevlerinin artık ibadethane olduğunu söyledi.

Cemevlerine ilişkin daha önce açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Cemevlerinin ibadethane olduğu gerçeğini tartışmak bu işlerin gündeminden kalkmalıdır. Bu ayrımcılık bu milletin vicdanına sığmaz. Cemevlerimiz Alevi vatandaşlarımızın ibadethanesidir. Cemevleri ibadethanedir, nokta" dedi.

''NORMLAR HİYERARŞİSİNE KARŞI''

Söz konusu karara AKP grubu karşı çıktı. Gerekçe olarak, ''müdürlük iç çalışma yönetmeliğiyle ilgisi olmayan, anayasa ve kanunla düzenlenmesi gereken ve belediye meclisinin görev alanının dışında olan konulara yer verildiğinden normlar hiyerarşisine aykırı'' ifadeleri kullanıldı.

İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugüne kadarki cemevleri kararları ortada. Danıştay’da da pek çok açılmış dava var. Geçtiğimiz dönemde de bu mecliste, cemevlerinin ibadethane statüsünde olmasına ilişkin önerge verdik. Fakat çoğunluk bizde değildi. Büyük tartışmalar çıktı. Fakat biz, İBB’nin tüm ibadethanelere yönelik hizmetleri için bunu tek bir müdürlük çatısı altında toplamak için, Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Müdürlüğü'nü kurduk. İBB’nin hizmet edeceği ibadethaneler, ‘cami, mescit, cemevi, kilise, havradır’ dedik. Ve ismini net koyarak, müdürlüğün tüm bu ibadethanelere eşit hizmet götüreceğini yönetmelikle düzenledik'' açıklaması yaptı.

''TAMAMEN POLEMİK YARATMAK AMAÇLIDIR''

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan, konu hakkında konuşarak cemevlerinin zaten ibadethane olduğunu söyledi. Özkan, ''Cemevleri ibadethanedir. Birincisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 46. maddesine göre, mahkeme kararları bağlayıcıdır. 'Âkit devletler, taraf oldukları davalarda Mahkemenin nihai kararına uymayı taahhüt' etmişlerdir. Dolayısıyla, cemevlerinin ibadethane olduğu zaten mahkeme kararıyla tescil edilmiştir. İkincisi ise, 2022 yılında yapılan düzenlemelerle belediyelere ve yürütme kurumuna cemevlerine diğer ibadethanelere verdiği hizmetin aynısı götürme yükümlülüğü getirilmiştir. Dolayısıyla, örneğin cemevi yapmak, cemevlerinin bakım ve onarımını yapmak, temizliğini yapmak, ücretsiz su temin etmek vb belediyelerin görevleri arasındadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kurulmak istenen Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü konusunun cemevlerinin ibadethane olması ile ilişkilendirilmesi tamamen polemik yaratmak amaçlıdır. İBB cemevlerine hizmet vermek istiyorsa, illa ki böyle bir kuruma ihtiyaç yoktur. Zaten yasalar belediyelere verecekleri hizmeti belirlemiştir. İBB gerçekten samimi ise, önce Alevi kuruluşlarını Mezarlıklar Müdürlüğü ile muhatap olmaktan çıkarmalıdır'' ifadelerini kullandı.

''KANUN HÜKMÜNDE KAZANDIRMALI''

Şah Kalender Veli Ocağı Postnişini Ali Yahya Kalender ise, ''Ekrem Bey ve yönetimi doğru ve yerinde karar almış, tebrik ederim. Fakat ne yazık ki, bu hükmün belediyesel değil hükümet genelinde alınması gerekiyor. Hükümet en kısa zamanda cemevlerinin yasal statüsünü kanun hükmünde kazandırmalı ve ilgili mevzuatı Alevi kanaat önderleriyle birlikte hazırlamalıdır. Alevi kanaat önderleri kelimesinin özellikle altını çiziyorum çünkü bu yasa yeni kurulan Alevi-Bektaşi başkanlığı ile alınamaz, çünkü o kurum şuan hiç bir Alevi’yi ve Bektaşi'yi temsil etmiyor. Kurumun bu tür çalışmaların içinde olabilmesi için derhal başkanın ve yönetiminin değişmesi gerekmektedir'' dedi.

Odatv

 

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM