CENTCOM Komutanı Hürmüz Boğazı’nı mayınlardan temizlediklerini iddia ediyor; ancak birkaç saat önce patlayan sekizinci tankerin de görüntüleri yayımlandı.
İran mayınlarıyla patlatılan tankerlerin sayısı sadece iki gün içinde 8’e ulaştı.
CENTCOM Komutanı Brad Cooper birkaç saat önce yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nı tamamen “mayınlardan temizlediklerini” ve her türlü geminin bu boğazdan geçtiğini ileri sürdü.
Cooper altı gün önce de Devrim Muhafızları iki dev tankerin mayınla patlatılma görüntülerini yayımlamışken, kendisinin boğazın güney kesimi üzerindeki fotoğrafını paylaşmış ve boğazın mayından arındırıldığını iddia etmişti.
Öte yandan FHR Enstitüsü, Hürmüz Boğazı üzerinden yürütülen petrol transfer operasyonlarının başarısızlığa uğradığını bildirmektedir.
Gemi takip ve denizcilik istihbarat platformu Live AIS, Füceyre ve Şınas bölgelerindeki gemiden gemiye (STS) transfer faaliyetlerinin hacminin şiddetle düştüğünü ve artık geçen haftalarda tanık olunan faaliyet hacmiyle hiçbir şekilde kıyaslanamayacak seviyeye gerilediğini belirtiyor.
