İran’dan Sert Mesaj: Yeni Bir Saldırının Bedeli Ağır Olur

Tahran Cuma Namazı Geçici Hatibi Hüccetül İslam Muhammed Cevad Hac Aliekberi, İran’a yönelik olası bir saldırının bölgede geniş çaplı sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Aliekberi, İran silahlı kuvvetlerinin her zamankinden daha hazırlıklı olduğunu belirterek, “Yanlış bir adım atılırsa sadece bölgesel değil, bölgeler üstü bir savaş ortaya çıkabilir” dedi.

Konuşmasında ABD yaptırımları ve İsrail’in saldırı politikalarını da hedef alan Aliekberi, Batı’nın ekonomik baskılar ve medya operasyonlarıyla İran halkının direncini kırmaya çalıştığını söyledi.

İran’ın yeni nesil füze sistemlerine sahip olduğunu belirten Aliekberi, ülkenin enerji altyapısına yönelik herhangi bir saldırının karşılıksız kalmayacağını ifade etti. Hürmüz Boğazı ve Babülmendep hattına dikkat çeken İranlı din adamı, bölgede savaşın büyümesi halinde küresel ticaret yollarının da etkilenebileceğini kaydetti.

Öte yandan ABD’nin California eyaletindeki Garden Grove kentinde bir havacılık şirketinde meydana gelen kimyasal sızıntı nedeniyle yaklaşık 40 bin kişi için tahliye kararı alındı. Bölgedeki spor salonları geçici barınma merkezine dönüştürülürken, olay ABD’de sanayi güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

İran Petrol Bakanı Muhsin Paknejad ise ABD ve İsrail saldırılarında zarar gören enerji tesislerinin büyük bölümünün kısa sürede yeniden faaliyete geçirildiğini açıkladı. Paknejad, enerji altyapısının hedef alınmasına rağmen ülkenin yakıt tedarik zincirini koruduğunu belirterek halktan tasarruf konusunda destek istedi.

Bu arada Katar’dan gelen bir heyetin İran ile ABD arasındaki gerilimi azaltmak amacıyla Tahran’da temaslara başladığı bildirildi. Pakistan Genelkurmay Başkanı Asim Munir’in de diplomatik temaslar kapsamında İran’a gitmesi bekleniyor.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da yaptığı açıklamada, Batı merkezli medya kuruluşlarını eleştirerek, İsrail yanlısı yayın politikalarının gerçeklerin dünya kamuoyuna ulaşmasını engellediğini söyledi. Pezeşkiyan, sosyal medyanın daha etkin kullanılması çağrısında bulundu.

Öte yandan İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim politikalarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. Açıklamada, yasa dışı yerleşimci şiddetinin son aylarda ciddi biçimde arttığına dikkat çekilirken, Tel Aviv yönetiminin uygulamalarının iki devletli çözüm ihtimalini zayıflattığı ifade edildi.

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın