15 Temmuz’un Kilit İsmi İlk Kez Konuştu!

rasthaber

Rasthaber – O düğünün 15 Temmuz'da olması tesadüf müydü? Moda Deniz Kulübü'nde o gece neler yaşandı? Komutanların derdest edildiği düğünün sahibi Emekli Korgeneral Mehmet Şanver, televizyonda ilk kez merak edilen bütün sorulara yanıt verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a darbe girişiminin göbeğinde yer alan ismi söylediğini belirten Şanver, "Altımda çalışan 28 kişiden 23'ü darbeye karıştı. Darbeye karışmış bazı isimler şu an TSK'da aktif görevde" dedi.

15 Temmuz darbe gecesi komutanların toplandığı düğünün sahibi Emekli Korgeneral Mehmet Şanver Habertürk TV'de yayınlanan Açık ve Net programında Kübra Par'ın sorularını yanıtladı.

Korgeneral Mehmet Şanver Kartal Yuvası'nın istiklası kitabının içeriği hakkında "Bu kitap içindeki bilgiler hem iddianamelerde yer alan bilgileri içeriyor, hem de benim bizzat yaşadığım bu örgütün silahlı kuvvetlerde yapılanmasına yönelik tespitlerimizi, anılarımızı içeriyor" dedi.

32 SORTİ UÇUŞ, 13 BOMBA

Mehmet Şanver, "Bu darbenin hava kuvvetleri merkezli olduğu ifadesi biraz hatalı. Hava kuvvetleri her zaman ses getirir. Bir haraket alanına girmesi hava kuvvetlrini ön plana çıkarır. Ama bir yeri ele geçirmek, işgal etmek hep kara kuvvetlrinin gücü ile olur. Kara kuvetleri olmazsa bir iş biraz zor olur. Hava kuvvetleri önemli bir rol üstlendi. Hava kuvvetleri merkezli gibi bir algı yaratabilir. Köprüyü hava kuvvetleri işgal edemez, meclisi hava kuvvetleri işgal edemez. Hava kuvvetleri destekler. 32 sörti uçuş yaptılar, 13 bomba attılar" diye konuştu.

"BUNLAR HAYATIN AKIŞINA AYKIRI"

Şanver, uçuşların nasıl yapıldığına illişkin, "Normal şartlarda eğitim uçuşunu filo komutanlığı bağımsız olarak planlar, icra eder. Hergün uçuyoruz çünkü. Bu işin bir kontrol mekanizması vardır. Harekat merkezimiz bu tür uçuşları öncesinden mesajlaşılır, haftalık, günlük program yayınlanır. Bunlar rutin faaliyetlersdir, bunlar için emir beklemeye gerek yoktur, bunlar yapılır. Aslında terörle mücadele harekatı Eskişehir Birleştirme Hava Harekat Merkezi'nden emir alınmadan Ziya Kadıoğlu'nun emri, yazısı olmadan veya benim emrim olmadan terörle mücadele harekartının icrası mümkün değildir. Hava kuvvetlerinden gelen bir albay sözlü emir ile terörle mücadele için hazırlık yapıyor. Bunlar hayatın akışına aykırı işler" şeklinde konuştu.

"BUNLAR DAHA SONRA SİSTEM KONTROL EDİLEREK ÖĞRENİLEBİLİR"

Mehmet Şanver, izinsiz uçuşların nasıl gözlerinden kaçtığı sorusuna, "Kayseri'den kalkıp Akıncı'ya iniyorlar. Bunlar normalşde bu işleri yapabilir. Diyarbakır'dan kalkıp Dalaman'a uçuş yapılabilir. Keif görevi yapılabilir. Bunda Genelkurmay'ın onayı bile vardır. Bu isim adı altında başka bir şey yaparsanız bunu sistem daha sonra kontrol ederek öğrenebilir" dedi.

Bu Haberi Paylaş