Pezeşkiyan: “İsrail Denetimden Muaf Olduğu Sürece Adil Barış Mümkün Değil”

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen Uluslararası Barış ve Güven Zirvesinde yaptığı konuşmada, Siyonist rejimin uluslararası denetimlerden muaf tutulmasının bölgede adil bir barışın önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti.

Pezeşkiyan, dünyanın barış kavramını yeniden düşünmesi gerektiğini belirterek barışın; artan askeri harcamalarla veya göstermelik diplomasiyle değil, eşitsizlik, tekelcilik ve ayrımcılık gibi istikrarsızlığın temel nedenleriyle mücadele edilerek sağlanabileceğini vurguladı.

Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasının 30. yılı dolayısıyla düzenlenen zirveyi takdir eden Pezeşkiyan, “Tarafsızlık Dostları Grubu” girişimini barışa olan bağlılığın bir göstergesi olarak nitelendirdi.

Savaşların tesadüfi olmadığını, adaletsiz küresel ekonomik yapılar ve güçlü devletlerin imtiyazlı konumlar yaratan politikaları nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı, Batı Asya’da İsrail’e verilen “özel hak” ve çifte standartların bölgesel adaletsizliğin kaynağı olduğunu dile getirdi.

Gazze saldırılarından Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişletilmesine kadar birçok eylemin, İsrail’in küresel güçler tarafından uluslararası hesap verebilirlikten muaf tutulmasının bir sonucu olduğunu belirten Pezeşkiyan, “Bu muafiyet sürdükçe ne barıştan ne de adil bir düzenden söz edilebilir” dedi.

İran’ın “aktif ve sorumlu tarafsızlık” anlayışının, zulme karşı sessiz kalmak değil; uluslararası hukuk ve insani değerlere dayalı ilkeli bir duruş sergilemek olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın