Merkezi Lazkiye ilinde olan, Suriye ve Yurt Dışındaki Aleviler İslam Konseyi’nin Başkanı Gazal Gazal’ın ‘siyasi federasyon ve kendi kaderini tayin hakkı’ talebiyle gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmasının ardından, Suriye’nin bazı bölgelerinde kitle eylemleri yapıldı.
Humus’taki bombalı saldırının ardından bugün Lazikiye ve Tartus başta olmak üzere kıyı kentlerinde sokağa çıkan Aleviler, saldırılara tepki gösterdi ve federasyon taleplerini dile getirdi.
Colani rejimine bağlı silahlı gruplar ise göstericilere saldırı düzenlemeye başladı. Saldırılar sırasında çok sayıda sivil yaralandı. Yaralılardan 5’inin durumunun ağır olduğu belirtiliyor.
Suriye resmi kaynakları Lazkiye ve Ceble bölgelerinde ‘bazı göstericilerin, tedbirler alan HTŞ unsurlarına ve araçlarına saldırdığını’ söyledi.
Lazkiye İl Emniyet Müdürü, Suriye resmi haber ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada, Ezheri Kavşağı’nda Gazal Gazal’ın çağrısıyla düzenlenen protestolar sırasında silahlı kişilerin havaya ateş açtığını, HTŞ birimlerinin olaya müdahale ederek durumu kontrol altına aldığını belirtti.
Öte yandan SANA muhabirine göre, Lazkiye’de devrik rejim yandaşlarının düzenlediği silahlı saldırıda 1 HTŞ unsurunun öldüğü, 2 kişi de yaralandı.
HTŞ, Lazkiye’de gerginliğin yaşandığı noktalara takviye birlikler sevk etti.
Tartus Valiliği de Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Banyas ilçesi kırsalında kimliği belirlenemeyen kişilerce düzenlenen ‘el bombalı saldırıda 2 HTŞ unsurunun yaralandığını’ kaydetti.
