Rasthaber – Myanmar Hükumetinin zulmüne maruz kalan Arakan halkı hakkında kadınların ve kız çocuklarının tecavüze uğradığını anlatan bir rapor hazırlanıyor.
Myanmar Hükumetinin zulme uğrattığı Arakan halkı hakkında kadınların ve kız çocuklarının tecavüze uğradığını anlatan bir rapor hazırlanıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Fortify Rights, yaptıkları ortak açıklamada, geçen yıl kasım ayında CEDAW’ın Myanmar hükümetinden, bu yıl 28 Mayıs tarihine kadar Arakan’daki kadın ve kız çocuklarının durumu hakkında bir rapor sunmasını istediği açıklandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen HRW Kadın Hakları Acil Durum Araştırmacısı Skye Wheeler, CEDAW’ın bu tür bir raporu çok nadir durumlarda istediğini belirterek, “CEDAW’ın, Arakanlı Müslüman kadın ve kız çocuklarına karşı normal prosedürleri dışında bir rapor istemesi, Myanmar ordusunun yaptığı zulmün ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Hükümet bu yaşananları utanmasızca inkar etmeyi bırakıp uluslararası organlarla iş birliği yapmaya başlamalıdır” ifadelerinde bulundu.
Fortify Rights Başkanı Matthew Smith de “Myanmar güvenlik güçleri, Arakanlı Müslüman nüfusa karşı devam eden saldırılarının bir parçası olarak insanları korkutmak ve yaralamak için vahşice toplu tecavüzler yaptı. Myanmarlı yetkililerin Arakanlı Müslüman kadınları yalancılıkla suçlaması açılan yaraları derinleştiriyor” yorumunda bulundu.
