Rasthaber – Suriye’de militanların kontrolündeki İdlib’e yönelik askeri operasyonuna ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli tarafından yayınlanan açıklamada BM'nin rolüne dikkat çekilerek “Suriye İç Savaşı, yabancı güçlerin etkisi ve baskısı olmaksızın yerel tüm tarafların katılımıyla sona erebilir" ifadelerine yer verildi.
Birleşmiş Milletler raporlarına değinen açıklamada, 400 bine yakın kişinin öldüğü belirtilirken, “İdlib’te de sivillerin güvenli bölgelere tahliye edilmesi konusunda şimdiye kadar hiçbir tarafın yeterli çabayı harcamadığı” öne sürülüyor.
'İDLİB'DE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEYEN ÖRGÜTLER ETKİSİZLEŞTİRİLMELİ'
İdlib’deki çatışmaların sorumlusunun insanlığa karşı suçların sorumlusu olan örgütler olduğunun altını çizen açıklama, “bu örgütlerin etkisizleştirilmesi için” tüm tarafları işbirliğine davet ederek şu sözlere yer verdi:
HDP olarak sivillerin güvenliğini öncelikli bir mesele olarak kabul ediyoruz ve başta BM olmak üzere tüm tarafların bu meseleye aynı hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz. Uluslararası güçlerin de Suriye’de sivillerin zarar görmeyeceği bir sürecin başlaması için gerekli önlemleri almasında ısrarlıyız.
Suriye İç Savaşı, yabancı güçlerin etkisi ve baskısı olmaksızın yerel tüm tarafların katılımıyla sona erebilir. Demokratik ve çoğulcu bir Suriye’nin yeniden inşa edilmesi için başta BM olmak üzere uluslararası toplumun, barışın sürdürülebilirliği temelinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Ancak tüm tarafların İdlib üzerinden yaptıkları gerilimi yükselten açıklamalar ve bu yönde sergiledikleri tutumlar, özellikle sivillerin hayatlarını tehdit ediyor.
Bu sebeple tüm taraflardan sivil halkın güvenliğini ön planda tutan bir yaklaşımla hareket etmelerini talep ediyoruz. Sivillerin bölgeden tahliyesini yürütecek bağımsız bir gözlem gücünün devreye girmesi ve tüm tarafların diplomatik yöntemlere odaklanması son derece elzemdir. İdlib’de konuşlanan ve birçok savaş suçunun ve insanlığa karşı suçların sorumlusu olan örgütlerin daha fazla istikrarsızlığa sebep olmadan etkisizleştirilmesi için tüm tarafların işbirliğine gitmesi gerekiyor.
'AKP'NİN SAVAŞ SUÇLARI SORUŞTURULMALI'
Suriye içerisindeki yabancı savaşçılara verilen desteğe dikkat çeken açıklama “Başta AKP iktidarı olmak üzere, bütün tarafları uzak coğrafyalardan Suriye içlerine yabancı savaşçıların transferi ve lojistik destek sağlanması yoluyla yıkımı derinleştiren girişimlerden vazgeçmeye çağırıyoruz. Efrin, Bab, Azaz ve Cerablus’un da aralarında bulunduğu Suriye topraklarında AKP iktidarının sebep olduğu yerinden edilmeler, kentlerin talanı ve sivillere yönelik katliamlar gibi savaş suçlarının da vakit geçirmeden BM tarafından soruşturulmasını talep ediyoruz” sözleriyle son buldu.
