ABD’den İran’a Yardım Eden Ülkelere Tehdit…

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran’a karşı “şimdiye kadarki en büyük mali saldırının” başlatılacağını belirterek Tahran’ın küresel finans sisteminden tamamen izole edilmesinin hedeflendiğini açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin İran’ın geriye kalan tüm ekonomik ve mali damarlarını kesmeyi amaçlayan ve kendisinin “bir hasma karşı şimdiye kadarki en büyük mali saldırı” olarak nitelendirdiği süreci başlatmaya hazırlandığını söyledi. Bessent, Tahran ile ilişkilerini sürdüren ülke ve kuruluşları da “küresel ekonomiden tecrit edilmekle” karşı karşıya kalacakları konusunda tehdit etit.

Bessent, Financial Times’ta yayımlanan makalesinde, İran’a ekonomik açıdan yardım etmeye devam eden ülkeleri tehdit etti.

Bessent; İran petrolünün satın alınması ve taşınması, döviz büroları ve serbest bölgeler aracılığıyla para transferlerinin kolaylaştırılması, İran’a ait uçuşların kabul edilmesi ve gemilerin kayıt altına alınması, denizde gerçekleştirilen yakıt transferlerine göz yumulması ve bankacılık sistemlerinin kullanılmasına izin verilmesi gibi yollarla Tahran’a destek sağlayan ülkeleri hedef aldı.

Haydut ABD Hazine Bakanı, bu ülkelerin “Tahran’ı yatıştırmanın en güvenli seçenek olduğunu düşündüklerini” ancak artık kendi ifadesiyle “Amerikan hoşgörüsünün sınırlarını” aştıklarını belirtti.

Bessent, söz konusu ülkelere İran ekonomisinin küresel finans ve ticaret sistemiyle bağlantılı kalmasını sağlamanın beraberinde getirdiği riskleri yeniden değerlendirme çağrısında bulundu.

ABD’li yetkili, Trump yönetiminin İran’ı “tamamen mali açıdan izole etmeyi” amaçladığını belirterek, bunun “ABD’nin askeri güç kullanmasına gerek bırakmayabileceğini” savundu.

Bessent bununla birlikte, ekonomik durumunun kötüleşmesiyle birlikte İran’ın gerilimi tırmandırması halinde ABD’nin askeri karşılık verebileceği tehdidinde de bulundu.

Bessent, “İran, ekonomisiyle birlikte iktidar üzerindeki kontrolü de çökerken ABD güçlerine veya Körfez’deki komşularına karşı askeri bir eyleme başvurursa hiçbir yanlış anlaşılma olmamalı: Başkan Trump hızlı ve kararlı bir şekilde karşılık verecektir” ifadelerini kullandı.

 

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın