Afganistan'da İntihar Saldırıları

GİRİŞ: 29.08.2021 20:11      GÜNCELLEME: 29.08.2021 20:11
Rasthaber -  Son haftalarda Afganistan'da yaşananlara bir yenisi daha eklendi. Bu bağlamda son günlerde Taliban tarafından Afganistan'da görece bir güvenliğin sağlanması iddialarına rağmen feci intihar saldırıları yaşandı.

 Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanında yaşanan intihar saldırıları, bölge ve küresel çevreleri büyük bir hayrete düşürse de  daha önce Batılı güvenlik, askeri çevrelerin uyarılarda bulunmasından hareketle  bu terör saldırılarının ihtimalinin zaten  bulunduğu biliniyordu. Batılıların bu hususta pek de gafil avlanmadıkları söylenebilir.

Bu  intihar saldırılarında yüzlerce kişi hayatını kaybedip yüzlerce kişi de yaralandı.  IŞİD terör örgütü Kabil havalimanı yakınlarındaki patlamaların sorumluluğunu üstlenmesine rağmen  siyasi uzmanlar açısından   bu terör saldırılarının arkasındaki hedeflerin kolay kolay göz ardı edilmemesi gerektiği düşünülüyor.

Ölümcül Kabil saldırılarının  Afganistan'daki güvenlik koşullarını   Taliban grubu muhalifleri ve Amerika ve Taliban grubu için durumu karıştırdığında ve süreci cetrefilleştirdiğinde şüphe bulunmamaktadır.

Taliban'dan ümitlerini kesen ve ondan kopmaya başlayan aşırılık yanlısı gruplar, Taliban'ın ABD ile görüşmelerine karşı çıkanlar veya devrik Kabil hükümetinin hem Taliban'dan hem de ABD'den intikam almak isteyen ve Taliban'ın Afganistan'ı güvence altına alma yeteneğine meydan okuyan isimlerle bir araya gelmiş olabilir.

Ya da bu patlamaları yapanlar, Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesinin muhalifleri olabilir. Bu kesim ABD-NATO geri çekilmesinin sonuçları konusunda uyarı yapanlar da olabilir.

Bu arada, Kabil Havalimanı'ndaki terörist saldırı, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin  bölge ülkelerine yaptığı ziyaretler ile eş zamanlı yaşanmıştır. Pakistan dışişleri bakanı bu ziyaretlerinde  bölge ülkelerini Afganistan'da iktidar unsuru olarak Taliban ile işbirliği yapmaya ikna etmeye çalıştı.

Afganistan'ın siyasi uzmanı Muhammed Hasan Caferi'ye göre, ülkede faaliyet gösteren 20'den fazla terörist grup bulunmakta, ve bir iç savaş çıkarsa kimse böyle bir ortamda güvende olmayacaktır.

Belirtilen analizlere ek olarak, Kabil saldırılarının amaçlarına dair başka görüşler de bulunmaktadır.  Bu görüşler Taliban ve ABD'nin kayıpları olmasına rağmen öne sürülüyor.

Bazıları bu saldırıların  bir kez daha ABD güçlerinin Afganistan'daki varlığını sürdürmesi için bir bahane sağladığına inanıyor.

Amerika Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Michael Mc Kavel, Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesinin ABD'nin pozisyonu için uzun vadeli sonuçları olduğunu söyleyerek, Amerika'nın havaalanı dışındaki durum hakkında bilgisi olmadığını gösterdi.

ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM komutanı General Mc Mackenzie'nin ülkenin Kabil terör eylemlerinin faillerine karşı harekete geçmeye hazır olduğuna dair açıklamaları, ABD ordusunun Afganistan'daki askeri operasyonlara geri döndüğünü gösterebilir.

Ancak siyasi açıdan Mackenzie'nin Kabil saldırılarına ilişkin açıklamalarındaki önemli bir nokta, güvenlik bilgilerinin Taliban ile paylaşılması olasılığına atıfta bulunmasıdır. Bu da  Washington'un Kabil patlamaları fırsatından yararlanarak hem Taliban'ı meşrulaştırması hem de  güvenlik temin edici unsur olarak resmiyete tanıması fırsatı sunmaktadır.

Kabil havaalanı yakınlarındaki terör eylemleri bir yandan Afganistan'dan kaçmak için havaalanı etrafından toplananları uzaklaştırmak, diğer yandan ABD'nin Afganistan'daki varlığının devam etmesi için iyi bir fırsat oluşturmak ve  daha sıkı güvenlik önlemleri alma bahanesi ile Afganistan'da kapsayıcı hükümet oluşturma fikrinin unutulması için  fırsat sağladı.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM