İsrail Gazze Bataklığına Saplandı

GİRİŞ: 14.05.2023 17:10      GÜNCELLEME: 14.05.2023 17:10
Rasthaber -  İşgal güçleri 9 Mayıs Salı günü sabaha karşı abluka altındaki Gazze'ye saldırı başlatmıştı. Direniş grupları da roketli operasyonla karşılık vermişti. Bu çatışmaların devam etmesinden duyduğu endişeyi dile getiren Siyonist İsrail medyası, yaşanan yeni krizde ne yapacağını bilemeyen Tel Aviv’in Gazze bataklığına saplandığını itiraf etti.

Siyonistler Gazze Bataklığına Saplandı

Siyonist İsrail Kanal 12 televizyonu, bugünlerde yaşanan gelişmelerin aslında İsrail'in kartlarını alt üst ettiğini duyurdu. Bu arada arabuluculuk ve görüşmeler yapıldı ve İsrail'in değerlendirmesi, yeniden ateşkese varılabileceği yönündeydi. Ancak İslami Cihad Hareketi, tüm anlaşmaları reddedip İsrail mevzilerine roket fırlattı.

Kanal 12 televizyonunun haberinde, şu anda İsrail'in pratikte büyük bir ikilemle karşı karşıya olduğu ve İslami Cihad Hareketine karşı bir yıpratma savaşına girmek isteyip istemediğini görmesi gerektiği belirtildi; Siyonist medyaya göre, bu kimsenin kaybetmek istemediği bir savaş ve dolayısıyla çatışmalar daha da yaygınlaşacaktır. İsrail'in nereye gitmek istediğine önümüzdeki birkaç saat içinde karar vermesi gerekiyor ve ateşkesin sağlanması birkaç gün sürebilir.

Haberde İsrail pazarının ekonomik açıdan 4 gün öncesinden bu yana birçok sektörde aksaklık olduğu ve bu durumun devam edebileceği kaydedildi.

Siyonist medya ayrıca, çatışma alanlarının genişlemesinden korkan Amerikalıların ateşkes sağlanması ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladıklarını bildirdi.

Siyonistler Direnişin Roket Fırlatmasından Donakaldı

İşgalci rejim, medya üzerinden Gazze Şeridi'ndeki askeri saldırılarının başarılı olduğunu göstermeye çalıştı. Ancak İsrail'in çıkmaza girmesi hala Siyonist çevreler ve medyanın gündeminde yer alıyor.

Siyonist güvenlik uzmanları, İsrail'in girdiği savaşı, Hamas'a kıyasla küçük bir grup olmasına rağmen İsrail'in (İşgal Altındaki Filistin Toprakları) derinliklerine bine yakın roket atmayı başaran İslami Cihad Hareketi ile bir çatışma olarak değerlendirdi. Tel Aviv ve çevresine roket isabet etmesi İsrailli liderleri şoke eden bir olaydır.

Bu bağlamda Siyonist askeri Uzman Amos Hareil, İbranice yayınlanan Ha'aretz gazetesine verdiği demeçte, İsrail'in 2005 yılından bu yana Gazze Şeridi'ne karşı 15 askeri operasyon düzenlediğini duyurdu. Amos Hareil bu operasyonların hiçbirinden kayda değer bir başarı elde edilmediğini, "Mevcut operasyonda, hiçbir olumlu sonuca güvenilemez." dedi.

Hareil, İsraillilerin çoğunluğunun Binyamin Netanyahu ve (Siyonist rejimin Savaş Bakanı) Yoav Gallant'ın Gazze'deki askeri operasyonların başarısına ilişkin açıklamalarına ikna olmadığını belirterek, "Buna benzer durum geçen ağustos ayında (İslami Cihad Hareketi ile işgalci rejim ordusu arasındaki Sahaların Birliği Savaşı sırasında) meydana geldi." dedi.

Siyonistlerin Kafa Karışıklığı

Öte yandan Ortadoğu uzmanı Nasır Al Laham, Al Mayadeen televizyonuna verdiği röportajda; muhabirin “Siyonist Rejim, Gazze ile çatışmada neden şoka girdi?” şeklindeki sorusuna, “İsrailliler artık sahip oldukları silahların zaferi garanti etmediğini biliyor. İşgal altındaki bölgeleri hedef alan gelişmiş mühimmat ve füzeler ile birlikte direniş taktikleri bu çatışmaların dönüm noktası oldu.” yanıtını verdi.

Arap yorumcu, “Şu anda Siyonistlerin askeri ve güvenlik düzeyindeki kafa karışıklığının nedeni direnişin ortak harekat odasının göstermiş olduğu iyi performansıdır.” dedi.

Diğer Arap yorumcu Kasım İzzeddin de “Değerlendirmeler, Siyonistlerin direniş gruplarıyla yüzleşmek için uygun bir stratejiden yoksun olduğunu, diğer yandan Gazze'deki direniş gruplarının stratejisinin işgalci rejimin yıkılması üzerine kurulu olduğunu gösteriyor.” İfadesini kullandı.

Kasım İzzeddin, Siyonist Rejim’in 2005’ten beri Filistin halkını geniş kapsamlı kuşatma altında tumaya çalıştığını belirterek, “Ancak Batı ve bazı Arap rejimlerinin desteğiyle Filistinlilere yönelik uygulanan abluka, baskı ve savaşların hiçbiri Filistin halkının direnişini engelleyemedi.” diye konuştu.

Filistin Halkının Direnişinin Dünya Kamuoyu Üzerindeki Etkisi

İzzeddin, Siyonist İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçlara ilişkin Avrupa Birliği'nin (AB) tutumu hakkında, AB’nin açıklamasında ilk kez İsrail'in meşru müdafaasının gerekliliğinden bahsetmediğini söyledi ve bunun dikkate değer bir gelişme olduğunu anlattı.

İzzeddin’e göre, Almanya bu konuya ilişkin ayrı bir açıklama yayınlayarak, ‘İsrail'in uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini ve sivillere saldırmaması şartıyla kendini savunma hakkına sahip olduğunu’ belirtti. Bunlar Avrupalıların, Mayıs 2021'de Kudüs Kılıcı Savaşı’dan beri farklı bir tavır sergilediğini gösteriyor.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Munzir Süleyman, “İşgalcilere karşı direnişin sürmesi dünya kamuoyu nezdinde Filistinliler ve direnişlerine yönelik dayanışmanın artmasına yol açar mı? sorusuna, “Dünya kamuoyunun adil meselelerde dayanışması mantıklı bir konudur. Ancak en adil küresel meselelerden biri olan Filistin davasıyla ilgili karşı karşıya olduğumuz sorun, uluslararası kamuoyu ile kurumların bu konudaki pozisyonunda bir takım karışıklıkların olmasıdır.” cevabını verdi.

Munzir Süleyman, “Filistin milletinin direnişi dünya halklarının onlarla dayanışmasını artırıyor, ancak uluslararası kurumların Filistin meselesindeki tutumlarını yeniden gözden geçirmesi ve bu konuya dikkat etmesi gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

İsrail Ordusunun En Büyük Zaafları

Filistin uzmanı Nasır Al Laham, Siyonist ordunun en büyük zaafının stratejik vizyonuyla ilgili olduğunu belirterek, “Daha önce İsrail kısa süren bir çatışmayı kazanıp başka bir savaşı kaybediyordu, şimdi hem kısa süreli çatışmaları hem de savaşları kaybettiği bir durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

İşgal ordusunun elindeki her bir füzenin fiyatının yaklaşık bir milyon dolar olduğunu anlatan Arap yorumcu Al Laham, “Siyonist güçler buna rağmen savaşı kazanamayacak. Bugün İsrail ordusu işgal kavramını yeniden gözden geçirmelidir.” açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM