HTŞ Davos Zirvesi’nde Boy Gösterdi; Limanları Ve Fabrikaları Satışa Çıkardı

GİRİŞ: 24.01.2025 08:11      GÜNCELLEME: 24.01.2025 08:11
Rasthaber - Davos'a gitmeden önce Financial Times’a konuşan Dışişleri Bakanı Şeybani limanları ve fabrikaları özelleştireceklerini duyurdu. Türkiye ile “özel ilişkileri” olduğunu söyledi.

Suriye’de Beşar Esad yönetimini devirerek ülkenin kontrolünü ele geçiren terör örgütü Heyet Tahrir’uş Şam, ülkede devlete ait liman ve fabrikaları satışa çıkarmaya hazırlanıyor.

HTŞ yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Şeybani İsviçre’de düzenlenen Davos Zirvesi’ne katıldı.

Şeybani eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in moderatörlüğünü yaptığı bir oturumda da konuştu.

Batı'ya Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma çağrısında bulunan Şeybani ülkenin yabancı yatırımlara açık olacağını, enerji konusunda da bölge ülkeleriyle işbirliğine gitmek istediklerini anlattı.

Davos öncesi FT'ye konuştu: 'Özelleştirmeye odaklanacağız'

Şeybani Davos’a gitmeden önce başkent Şam’da uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a konuşan Şeybani, Suriye’de devletin elindeki fabrikaların ve limanların özelleştirilmesi için bir komite kuracaklarını açıkladı.

FT, Suriye’nin yeni yönetiminin devlete ait limanları ve fabrikaları özelleştirmeyi, yabancı yatırımları ülkeye davet etmeyi ve uluslararası ticareti artırmayı planladığını aktardı.

Şeybani “(Esad’ın) vizyonu bir güvenlik devleti vizyonuydu. Bizimkisi ise ekonomik kalkınma” dedi.

Yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek ve Suriyeli yatırımcıların ülkeye dönüşünü sağlamak için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu savunan Şeybani, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu kötü duruma “kapalı sosyalist ekonomi”nin yol açtığını öne sürdü.

Yönetime geldiklerinden bu yana teknokratların ve Esad döneminin eski memurlarının “eski rejimin ülkeye ve ülke kasasına verdiği zararı” ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Ulaşımda 'kamu-özel ortaklığı'

Suriye'nin ekonomik durumunu ve altyapısını incelemek için bir komite oluşturacaklarını dile getiren Şeybani, komitenin yağ, pamuk ve mobilya fabrikaları da dahil olmak üzere özelleştirmelere odaklanacağını belirtti.

Şeybani ayrıca havalimanları, demiryolları ve karayollarına yatırımı teşvik etmek için kamu-özel ortaklıklarını da araştıracaklarını söyledi.

İngiliz ekonomi gazetesi FT’nin Şeybani’nin bu sözlerini aktardıktan sonra “Ancak asıl zorluk, yabancı yatırımları kesilmiş ve dağılmış bir ülkede yıllardır çürüyen bu kuruluşlara alıcı bulmak olacak” yorumunu yapması dikkat çekti.

Önceliğin halkın yeterli ekmek, su, elektrik, yakıt ihtiyaçlarını karşılayacak bir ekonomik iyileşme olduğunu savunan Şeybani “İnsani yardımla geçinmek istemiyoruz, ülkelerin de yatırımları denize atıyormuş gibi bize para vermesini istemiyoruz” diye konuştu.

ABD ve AB'ye yaptırımları kaldırma çağrısı: 'Kapıları açın'

Önemli olanın ABD ve Avrupa’nın Esad iktidarına karşı başlattığı yaptırımları HTŞ yönetiminde artık sürdürmemesi olduğu mesajını veren Şeybani “Çalışmaya başlamak için kapıları açın” ifadesini kullandı.

Şeybani ayrıca HTŞ yönetiminin Körfez Arap ülkeleri ve Batı ülkelerinin yetkililerine Suriye’nin kendileri için bir tehdit oluşturmadığı güvencesini vermek için çalıştığını da söyledi.

FT haberinde, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın Suriye’de Müslüman Kardeşler gibi grupların yeniden canlanmasından ve bazı Arap ülkelerinin de Suriye’deki “isyancıların” başarısının kendi ülkelerine yansımasından endişe ettiklerini hatırlattı.

Şeybani HTŞ yönetiminin “devrim ihraç etme ya da başka ülkelerin iç işlerine karışma” planı olmadığını, bölgesel ittifaklar kurmayı planladıklarını söyledi.

Türkiye ile 'özel ilişki'

Türkiye ile ilişkilere dair de konuşan Şeybani, Türkiye ile “özel ilişki”leri olduğunu ve bunun Türkiye'nin teknolojisinden, bölgesel ağırlığından ve Avrupa’yla ilişkilerinden faydalanmalarını sağlayacağını kaydetti.

Şeybani bu “özel ilişki"nin Türkiye’nin bölgede “aşırı nüfuzu” ve “Türk yayılmacılığı” pahasına olduğuna yönelik endişeleri ise reddetti. Şeybani böyle bir tabiyetin ne şimdi olduğunu ne de gelecekte olacağını savundu.

SDG ile görüşmeler sürüyor

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Şeybani, Şam yönetiminin IŞİD’lilerin tutulduğu SDG kontrolündeki hapishaneleri devralmaya hazır olduğunu yineledi. “SDG’nin varlığının artık bir meşruiyeti yok” ifadesini kullanan Şeybani, Şam yetkililerinin Kürtlerin haklarını yeni anayasada garantiye alma ve yeni hükümette temsil edilmelerini sağlama sözü verdiğini dile getirdi.

Davos'ta 'yatırım potansiyellerini' anlattı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani FT’ye yaptığı bu açıklamaların ardından dün İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 55. Yıllık Toplantıları’na katıldı.

Zirve kapsamında dün düzenlenen bir oturumda konuşan Şeybani, Suriye’de yatırım açısından büyük potansiyel olduğunu anlattı. Suriye'nin turizm ve insan kaynakları gibi birçok ekonomik kaynağı olduğunu söyledi. Şeybani Suriye’nin konumunun önemli olduğunu ve ekonomisinin yabancı yatırımlara açık olacağını vurguladı. Ülkenin "komşuları ve dünya ile büyük ortaklıklar kurması gerektiğini” kaydetti.

Şeybani bugün de Davos'ta Ortadoğu konulu oturuma katıldı.

HTŞ yönetiminin enerji sektörüne de odaklandığını anlatan Şeybani, Suriye'deki elektrik sıkıntılarını çözmek için komşu ülkelerle işbirliği içinde olduklarını aktardı.

"Esad rejiminin bizim imajımıza yerleştirdiği tüm algıyı değiştireceğiz" diyen Şeybani yaptırımların kaldırılmasını istedi ve “Bu yaptırımların bir nedeni yok. Eğer onu (Esad’ı) cezalandırmak istiyorlarsa, o şu an Moskova'da" dedi.

Tartus Limanı'nda Rus şirketin anlaşması iptal edildi

Öte yandan limanları özelleştireceğini açıklayan HTŞ yönetimi Esad iktidarı döneminde Rus şirketine verilen Tartus limanının yönetim hakkını sonlandırdı.

El Vatan gazetesi Suriye geçici hükümetinin Rus şirketi Stroytransgaz’ın Tartus limanındaki 49 yıllık yönetim hakkını sonlandırdığını duyurdu.

Habere göre Tartus Gümrük Müdürü Riyad Judi, “Tartus Limanı için bir Rus şirketiyle imzalanan yatırım anlaşması iptal edildi. Limandan elde edilecek tüm gelirler Suriye devletinin çıkarları doğrultusunda kullanılacaktır” ifadelerini kullandı.

Judi, şu anda limanın yeniden yapılandırıldığını ve tam olarak faaliyete geçmesi için girişimlerde bulunulduğunu da sözlerine ekledi/sol

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM