Ege Beşik Gibi Sallanmaya Devam Ediyor: 5.2 Büyüklüğünde Bir Deprem Daha

GİRİŞ: 03.02.2025 13:59      GÜNCELLEME: 03.02.2025 13:59
Rasthaber -  Ege Denizi’ndeki peşi sıra meydana gelen depremleri 5.2'lik bir deprem daha izledi. Depremin derinliği 11 kilometre olarak ölçüldü. Kıyı bölgelerinde hissedilen sarsıntının ardından herhangi bir can veya mal kaybı bildirilmedi.

Ege Denizi açıklarında peş peşe son dakika depremler meydana geliyor. Saat 10.09'da 4.2; 10.42'de 4.2; 10.58'de 4.4 ve 11.13'te 4.7 büyüklüğünde depremler meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, son depremin derinliği 7 kilometre olarak kaydedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.1 olarak duyurdu.

Son olarak ise 5.2 büyüklüğünde bir depremin daha 12.29'da meydana geldiğini açıklayan Yunan yetkililer sarsıntının yüzeyden 11 kilometre aşağıda gerçekleştiğini duyurdu.

Depremin en çok hissedildiği bölgeler arasında İzmir, Aydın ve Muğla’nın kıyı ilçeleri yer aldı. Kısa süreli paniğe neden olan sarsıntının ardından yetkililer, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı.

Depremin ardından uzmanlar, Ege Denizi’nin aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu ve bölgede bu tür orta şiddetli depremlerin olağan olduğunu belirtti. Yetkililer, artçı sarsıntılara karşı vatandaşların tedbirli olması gerektiğini vurguladı.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, yaşanan sarsıntıları değerlendirdi. Akgün, bölgedeki depremlerin olağan bir süreç olduğunu ancak normal aktivitenin dışında bir hareketlilik yaşandığını ifade etti.

"Elimize ulaşan güncel verilere göre buna 'deprem fırtınası' denebilir. Birbirine yakın, belirli büyüklüklerde peş peşe meydana gelen depremlerden bahsediyoruz. Bölgenin jeolojik yapısı bu tür depremlerin oluşumunu kolaylaştırıyor."

Akgün ayrıca, Ege Denizi’ndeki volkanik aktivitenin taze olduğunu ancak mevcut depremlerle doğrudan bağlantısının henüz tespit edilmediğini belirtti. Akgün, "Bu tür depremler sönümlenebilir ya da bir miktar artabilir. Net bir şey söylemek mümkün değil. Sürekli gözlemleyerek tetikte olmak önemli" dedi.

Tsunami riski var mı?

Bölgede yaşanan depremler sonrası tsunami riski de gündeme geldi. Prof. Dr. Akgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tsunami oluşabilmesi için 6'nın üzerinde bir depremin meydana gelmesi gerektiğini vurguladı.

"4,5 ve 5 büyüklüğündeki depremler de dalga yükselmesine neden olabilir ancak kıyıya vurduğunda ciddi bir hasar yaratmaz. Tsunami riskinin oluşabilmesi için büyüklüğün 7’ye yakın olması gerekiyor." dedi.

Türkiye i̇çin deprem riski var mı?

Ege Denizi'nin 7 büyüklüğünde depremler üretebilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Akgün, şu anki depremlerin Türkiye kıyılarına ciddi bir etkisinin olmayacağını söyledi:

"Şu anda yaşanan 4 ila 4.8 büyüklüğündeki depremler ülkemizden 170 kilometre uzakta meydana geliyor. Bunlar nispeten küçük ve orta şiddetli depremler olarak sınıflandırılır. Ancak 6 ve üzeri bir deprem Türkiye kıyılarında hissedilebilir."

Akgün, AFAD olarak her 15 dakikada bir deprem çözümlemesi yapıldığını ve sürecin anlık olarak takip edildiğini belirterek, Türkiye’nin olası büyük depremlere karşı eylem planlarının hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM