Rasthaber - Sıkıntılar ve zorluklar, insanın karakterini şekillendiren bir sınavdır. Pars Today olarak bu yazımızda, İslam Peygamberi’nin Ehl-i Beyt’inden zorluklarla başa çıkma konusunda aktarılan değerli sözleri sizlerle paylaşıyoruz:İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:
أقوی عَدوِّ الشدائِدِ الصّبر(Tasnîf-u Ğurar-ül Hikem, s. 282, h. 6275) Zorlukların en güçlü düşmanı, sabırdır.
İmam Seccad (a.s) şöyle buyurmuştur:
یا بُنَیَّ اِصبِرْ عَلیَ الحقِّ و ان کانَ مُرّاً(Bihâr-ül Envâr, c. 71, s. 77) Ey oğlum! Hak yolunda sabırlı ol, bu senin için acı olsa bile.
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:
اَلصَّبرُ اَن یَحتَمِلَ الرَّجُلُ ما یَنوبُهُ و َیَکظِمَ ما یُغضِبُهُ(Uyûn-ül Hikem ve’l Mevâiz (Leysî), s. 56, h. 1439) Sabır, insanın başına gelen musibetleri kaldırması ve öfkesini kontrol edebilmesidir.
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur:
لَا یَسْتَکْمِلُ عَبْدٌ حَقِیقَةَ الْإِیمَانِ حَتَّى تَکُونَ فِیهِ خِصَالٌ ثَلَاثٌ التَّفَقُّهُ فِی الدِّینِ وَ حُسْنُ التَّقْدِیرِ فِی الْمَعِیشَةِ وَ الصَّبْرُ عَلَى الرَّزَایَا(Tuhaf-ül Ukûl, s. 446 – Bihâr-ül Envâr (Beyrut), c. 75, s. 339)
Bir kul, imanının hakikatini ancak üç özelliğe sahip olduğunda tamamlar: Din anlayışı, geçimde iyi tedbirli olmak ve musibetlere karşı sabırlı olmak.
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:
إِنَّ المُؤمِنَ… إذا أَصابَتهُ شِدَّةٌ صَبَرَ… وَالمُنافِقُ … إِذا أصابَتهُ شِدَّةٌ ضَغا(Tuhaf-ül Ukûl, s. 212)
Mümin, sıkıntıya uğradığında sabırlıdır; münafık ise sıkıntıya uğradığında taşkınlık yapar.
İmam Hasan (a.s) şöyle buyurmuştur:
اَلخَیرُ الَّذِی لا شَرَّ فِیهِ، اَلشُّکرُ مَعَ النِّعمَة وَ الصَّبرُ عَلَی النّازِلَة(Tuhaf-ül Ukûl, s. 234)
İçinde hiçbir kötülük bulunmayan hayır, nimete şükretmek ve musibetlere sabretmektir.
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:
کَمْ یُفْتَح بالصَّبرِ من غَلَقٍ(Tasnîf-u Ğurar-ül Hikem, s. 285, h. 6368)
Ne çok düğüm ve sıkıntı, sabır ile çözülmüştür!
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur:
الْحِلْمُ حِجَابٌ مِنَ الْآفَاتِ(Uyûn-ül Hikem ve’l Mevâiz (Leysî), s. 24, h. 228)
Sabır ve tahammül, afetlere karşı bir kalkandır.