Rus Medyası: Türkiye Hava Sahasını İsrail'e Açmadı; Netanyahu'nun Azerbaycan Ziyareti Ertelendi

GİRİŞ: 04.05.2025 08:40      GÜNCELLEME: 04.05.2025 08:40
Rasthaber -  Soykırımcı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 7 Mayıs'ta Azerbaycan'a yapacağı ziyaret ertelendi.

Siyonist İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Azerbaycan'a daha sonra gideceği belirtildi. Bakü'ye ziyaretin, "Gazze Şeridi ve Suriye'deki gelişmeler ile yoğun diplomatik ve güvenlik programı" nedeniyle ertelendiği ifade edildi.

Rusya devlet medyasıysa ziyaretin Türkiye'nin hava sahasını İsrail'e kapaması nedeniyle ertelendiğini duyurdu. RT'nin haberine göre, resmi gerekçenin ardında Türkiye'nin hava sahasını Netanyahu'nun uçağına açmaması yer alıyor.

İYİP milletvekili Turhan Çömez, "Erdoğan'dan izin çıktı" diyerek Türkiye'nin hava sahasını İsrail'e açacağını öne sürmüştü.

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise bu iddiayı yalanlayarak "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 7 Mayıs'ta Azerbaycan'a yapacağı ziyaret için Türk hava sahasının açılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Türkiye, İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü soykırım politikaları sonucu hava sahasını İsrail uçaklarına kapatmıştır" demişti.

Netanyahu'nun ertelenen ziyareti İsrail'in Türkiye kaynaklı yaşadığı ilk engelleme değil. Siyonist İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Kasım ayında Bakü’de düzenlenen COP29 iklim konferansına katılamamıştı. Azerbaycan devlet medyası bu ziyaretin “Türkiye’nin, Herzog'u taşıyan uçağın hava sahasına girmesine izin vermemesi” nedeniyle gerçekleşmediğini bildirmişti.

Savaş uçakları Suriye'de karşı karşıya geldi

Netanyahu'nun ziyaretinin ertelenmesinden saatler önce Türkiye ve İsrail'e ait jetlerin Suriye'de karşı karşıya gelmesi dikkat çekti.

Siyonist İsrail, hafta başından bu yana Dürzileri koruma bahanesiyle Suriye'ye saldırılar düzenliyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, dün gece düzenlenen hava saldırıları esnasında Türk ve İsrail savaş uçakları Suriye hava sahasında birbirine son derece yakın mesafede uçtu.

Diplomatik kaynaklara göre, iki ülkenin jetleri radar takibinde tehlikeli biçimde yakınlaştı ve bölgedeki hava trafiğinde kısa süreli alarm yaşandı. Her iki taraf da doğrudan çatışmadan kaçındı.

Bu tür senaryoları önlemek amacıyla Türkiye ve soykırımcı İsrail’in, Nisan ayı başında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de ABD’nin arabuluculuğunda bir araya gelerek Suriye’de “çatışmasızlık hattı” kurulmasına yönelik teknik düzeyde görüşmeler gerçekleştirdiği biliniyor. Ancak 2 Mayıs gecesi yaşanan bu son gerginlik, söz konusu mekanizmaların henüz tam anlamıyla devreye girmediğini ya da sahada işlemekte zorlandığını ortaya koyuyor.

Gerilim tırmanıyor mu?

İsrail’in Suriye’deki ye1ni yönetimin kontrolündeki bazı bölgeleri hedef alması, Ankara’da rahatsızlık yarattı.

Türkiye'nin son dönemde Suriye’de askeri üslerini tahkim ettiği ve geçici hükümetle işbirliğini artırdığı bilinirken, İsrail'in bu varlığı tehdit olarak gördüğü ve buna yönelik saldırı planları üzerinde çalıştığı biliniyor/sol

İki ülkenin Suriye’de dolaylı olarak karşı karşıya geldiğini, bu durumun ilerleyen günlerde bölgesel dengeler üzerinde daha büyük etkilere yol açabileceği düşüncesi de yaygınlaşıyor.

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM