ABD’nin Tek Taraflı Yaptırımlarına Tepkiler

rasthaber

Rasthaber – ABD'nin İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı tek taraflı yaptırımları, uluslararası camianın tepki ve eleştirilere yol açtı. AB, Rusya ve Küba'dan ABD'nin yaptırımlarına eleştiriler ve kınama açıklamaları geldi.

Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Almanya ve Fransa, yaptıkları ortak açıklamada, ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyduklarını açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve söz konusu üç ülkenin savunma bakanları ABD'nin 2015 nükleer anlaşması kapsamında kaldırılan tüm İran yaptırımlarını yeniden uygulama kararı hakkında ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, "ABD'nin İran'a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyuyoruz" ifadesine yer verildi.

İran nükleer anlaşmasının küresel nükleer silahlardan arınma çalışmalarının temelini oluşturduğunun altı çizilen açıklamada, anlaşmanın Avrupa'nın, bölgenin ve tüm dünyanın güvenliği için kilit öneme sahip olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İran nükleer anlaşmasının işlevsel olduğu ve hedefine ulaştığı vurgulanırken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (IAEA) 12 farklı raporda İran'ın anlaşma uyarınca yükümlülüklerini yerine getirdiğini açıkladığı anımsatıldı.

İran'ın nükleer yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmesinin temel beklenti olduğu ifade edilen açıklamada, nükleer anlaşmanın İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını da öngördüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, "Taraflar, AB hukukuna uygun bir şekilde İran ile yasal yollardan ticaret yürüten Avrupalı ekonomik aktörleri koruyacak" ifadesi kullanıldı.

İran nükleer anlaşmasına taraf ülkelerin İran ile finansal kanalları açık tutma konusunda kararlı olduğu vurgulanan açıklamada, İran ile doğal gaz ve petrol ihracatının da sürdürüleceği belirtildi. Açıklamada, bu çerçevede Rusya ve Çin de dahil olmak üzere İran nükleer anlaşmasını destekleyen ülkelerle ortak çalışmaların devam ettiği duyuruldu.

Rusya Devlet Başkanı ile Küba Lideri de ortak bir açıklama yaparak, tek taraflı yaptırımların uygulanmasının istikrarsızlaştırıcı faktör niteleyerek, meşru hükümetlerin devrilmesi için başvurulan tek taraflı yaptırımları kınalar.

Moskova'da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kübalı mevkidaşı Miguel Diaz-Canel, Kremlin'de bir araya geldi.

Görüşmede, Putin ve Diaz-Canel, uluslararası ilişkilerde başvurulan tek taraflı yaptırımları kınadı.

Bu tedbirlerin meşru hükümetlerin devrilmesi için kullanılmasını endişe verici bulan Putin ve Diaz-Canel, "Moskova ve Havana, ülkelerdeki ekonomik durumun bozulması ve istikrarsızlık yaratılması da dahil çeşitli yollarla meşru hükümetleri devirmek için bu yöntemlerin kullanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, uluslararası hukuka aykırı tek taraflı yaptırımların kullanılmasını kınıyor" ifadelerini kullandı.

Ortak açıklamaya göre Rusya, Küba'ya ABD tarafından uygulanan ambargonun kaldırılmasına desteğini sürdürdü.

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Cuma günü Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom ve Danimarka Dışişleri Bakanı Hunter Samuelson’la Amerika’nın İran’a dayattığı yeni yaptırımları ve Avrupa’nın bu yaptırımlarla mücadele çabaları hakkında görüş alış verişinde bulundu.

Zarif Danimarka Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde İran İslam Cumhuriyeti’ne yöneltilen mesnetsiz iddiaları reddederek siyonist rejim İsrail’in İran ve Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkileri bozmayı ve nükleer anlaşmasını koruma çabalarını boşa çıkarmayı amaçladığını, Tahran yönetimi iddia edilen suikast olayının aydınlatılması için Danimarkalı güvenlik yetkilileri ile işbirliği yapmaya ve gerçeğin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.

ABD'nin İran petrol sektörü ve bankacılık sistemini hedef alan yaptırımlarının ikinci bölümü 4 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek.

İran petrol ihracatını sıfırlama tehdidine bulunan ABD sonunda geri adım atmak zorunda kalarak, İran'ın en büyük petrol müşterileri için muafiyet tanıdı.

Bu Haberi Paylaş