Amerika Dışişleri Bakanının Suriye’den Çekilme Kararı İle İlgili Yeni Tutumu

rasthaber

Rasthaber – Amerika Başkanı Donald Trump’ın 19 Aralık 2018’de Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme kararına rağmen Amerikan makamlarının çelişkili açıklamaları ve tutumları, bu konuda açık ve net bir çözüm ve nasıl uygulanma şekline dair henüz bir kanıya varılmadığını gösteriyor.

Trump’ın bu kararı ise açıkladığı ilk anlardan itibaren şaşkınlığa yol açarak karmaşıklıkları beraberinde getirdi. Özellikle de bu çekilme sürecinin nasıl ve ne kadar zaman içerisinde gerçekleşeceğine dair kesin bir açıklama yapılmaması da önemlidir.

Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme nedenini IŞİD’in yenilgiye uğraması olarak nitelendiren Trump’ın açıklamalarına karşın şimdi Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yeni açıklamalarında Amerikan güçlerinin IŞİD’in tamamen yenilgiye uğratılmasına kadar Suriye’de kalacağına vurgu yapması dikkat çekici.

Amerika Başkanı 19 Aralık tarihinde Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme kararını duyurduğu sırada bu kararın nedenini Suriye’de IŞİD’in yenilmiş olduğunu iddia etmişti. Trump kendi Twitter hesabında şöyle bir mesaj paylaşmıştı: “Biz IŞİD’i Suriye’de yendik. Bu da bizim orada bulunmamızın tek sebebi idi. “ Trump başka bir tweet’te ise şöyle yazmıştı:” IŞİD karşısında elde ettiğimiz tarihi zaferlerden sonra artık askerlerimizi Suriye’den vatanlarına geri çağırmak zamanı gelmiştir. “

Halbuki son yaşanan olaylarda IŞİD’in saldırısında ölen Amerikan askerleri, Trump’ın bu iddiasını çürütmektedir. Başka bir deyiş ile Trump’ın iddiasına rağmen IŞİD terör örgütü Amerika ortaklarının kontrolündeki bölgelerde faaliyetlerini yürütmektedir.

Bu gerçeğe rağmen Pompeo FOX News haber kanalına verdiği röportajda “IŞİD’in Suriye’deki yenilgisi neredeyse tamamlanmıştır ancak biz bu işin sonuna kadar orada kalacağız” dedi.

Tabii Amerika Dışişleri Bakanı IŞİD’in tamamen yenilmesinden neyi kastettiğini ise açıklamıyor. Çünkü IŞİD unsurları hala Deyrizor bölgesindeki varlıklarının yanı sıra Amerika ortağı Kürtler kontrolünde olan bölgelerde bile hala intihar saldırıları gerçekleştirebileceğini ve varlığını sürdürdüğünü göstermiştir.

IŞİD tarafından üstlenilen ve dört Amerikan askerinin ölmesine yol açan Suriye Halep eyaletindeki Münbic şehrindeki intihar saldırısının ardından Suriye’den çekilme kararı alan Donal Trump’ın bir kez daha eleştirilere maruz kalmasına neden olmuştur.

Kimi Amerikan siyasetçiler ise IŞİD’in Amerika’nın Suriye’den çekilmesinin ardından Kürtler kontrolünde olan bölgelerde tekrar güçleneceği konusunda kaygılılar.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise Münbic intihar saldırısının Trump’ın kararının IŞİD’in cesaretlenmesine yol açtığından kaynaklandığını düşünüyor.

Yapılan bu son IŞİD saldırısı, Trump’ın iddiasına rağmen bu tekfirci terör örgütünün Kürtlerin kontrolünde olan bölgelerde hala aktif olduğunu ve saldırı yapabileceğini gösterdi. Gerçekte Amerikalıların IŞİD’i kökten kazıma istekleri hayalden başka bir şey değildir.

Buna ilaveten zaten Trump hükümetinin IŞİD ile mücadele iddiasının ne kadar doğru olduğunda da şüphe duyulmaması mümkün değil. Amerika’nın IŞİD’in 2011 ila 2014 yılları arası faaliyetlerinde Suriye’deki girişimlerine baktığımızda Amerikalıların onlara yardımcı olduğunu, hatta onlara mali ve lojistik destek verdiğini belirtmek mümkün.

2014 yılından sonra ise sözde IŞİD ile mücadele uluslararası mücadele koalisyonunun oluşturulmasının ardından da Amerika IŞİD’i kontrollü bir şekilde korumak istiyordu. Böylece bu terör örgütünden Suriye hükümeti ve ordusunun yanı sıra müttefiklerinin aleyhine de yararlanacaktı. Şimdi ise Trump Amerika’nın Suriye’de IŞİD ile mücadelesinin İran ve Rusya lehine olduğunu düşünüp bu alandaki masrafları sorgulamaya başlamıştır.

Bu Haberi Paylaş