Güney Amerika’da sular durulmuyor. Venezuela lideri Maduro’nun kaçırılmasının ardından dizginleri eline alan ABD, ülkedeki nükleer ham maddeyi tahliye etmeye başladı. Caracas’taki reaktörde bulunan zenginleştirilmiş uranyum, “güvenlik” bahanesiyle ABD’ye nakledildi.
Venezuela üzerinde uzun süredir devam eden baskı ve müdahaleler, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun devre dışı kalmasıyla yeni bir boyuta evrildi.
ABD Enerji Bakanlığı, Venezuela’nın başkenti Caracas’ta bulunan “RV-1” araştırma reaktöründeki nükleer malzemenin tamamen ülkeden çıkarıldığını resmen duyurdu.
Yapılan açıklamada, reaktörde bulunan 13,5 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyumun kontrol altına alındığı ve sevkiyatın gerçekleştirildiği belirtildi.
– Yüzde 20 Eşiği Bahane Edildi!
ABD makamları, söz konusu uranyumun nükleer silahlanma için kritik görülen yüzde 20 zenginleştirme eşiğinin üzerinde olduğunu iddia etti.
1991 yılından bu yana “atıl” durumda beklediği savunulan bu stratejik malzemenin, “güvenlik riski” oluşturmaması adına taşındığı öne sürülüyor. Ancak bölge uzmanları, bu hamleyi ABD’nin Venezuela’nın enerji ve savunma potansiyeli üzerindeki tam hâkimiyet ilanı olarak yorumluyor.
– Rotada South Carolina Var!
Özel operasyonla reaktörden çıkarılan uranyumun sevkiyat süreci titizlikle yürütüldü:
Malzeme önce gizlilikle Caracas’taki bir limana nakledildi. Limanda bekleyen yüksek güvenlikli özel nakliye gemisine yükleme yapıldı.
Uranyumun, ABD’nin South Carolina eyaletindeki meşhur “Savannah River Site (SRS)” tesisine götürüldüğü açıklandı.
Bakanlık, bu tesislerde uranyumun “işleneceğini ve yeniden kullanılacağını” belirterek operasyona meşruiyet zemini hazırlamaya çalıştı.
– NNSA’dan Küstah Açıklama!
Operasyonun ardından konuşan ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) Başkanı Brandon Williams, skandal ifadeler kullandı.
Williams, uranyumun ülkeden sökülüp götürülmesini bir başarı hikayesi gibi pazarlayarak; “Venezuela’daki tüm zenginleştirilmiş uranyumun güvenli bir şekilde çıkarılması, dünyaya yeniden ayağa kalkmış ve yenilenmiş bir Venezuela’nın varlığını gösteren bir başka sinyaldir.” ifadelerini kullandı.
habermerkezi
