İlham Aliyev Zengezur Çanını Nasıl Rusya'nın Boynuna Astı?!

GİRİŞ: 14.09.2024 15:25      GÜNCELLEME: 14.09.2024 15:25
Rasthaber -   Bakü'nün yöneticileri, özellikle de Aliyev-Paşayeva ailesi, İngiltere ve Siyonizm ile yakınlık ve bağlantılara sahip olmasına ve yakın ilişkileri bulunmasına rağmen, Bakü ile Moskova arasında çok yakın ilişkilerin ve dostlukların sürdürülmesi de Kafkasya'nın gerçeklerinden biridir ve bu, Azerbaycan Cumhuriyeti'ni yöneticilerinin hukuk dışı, ahlak dışı ve Makyavelist politikalarının şaşırtıcı özelliklerindendir!

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Bakü'ye yaptığı ziyarette İlham Aliyev ve yardımcısı ve eşi Mihriban Paşayeva, Putin'e büyük bir sevgi ve muhabbet gösterdi ve İlham Aliyev, özel bir şoför gibi direksiyonun başına geçti  ve Vladimir Putin’e Bakü’nün güzel yerlerini gezdirdi ve Putin'i o kadar etkiledi ki aklı başında bir başkan olan Rusya Devlet başkanı, basın toplantısında Rusya'ya dair tüm jeopolitik farkındalığı bir kenara bıraktı ve İngiliz projesi olan Zengezur Koridoru uygulanmasını destekledi ve İngilizler dahil herkesin ağzını açık bıraktı!

Herkes, Ekim ve Kasım 2020'de Rusya'nın Türkiye ile İsrail arasında Ermenistan ve Dağlık Karabağ Ermenileri ile yapılan savaştaki tarafsızlığı ve bu olaya seyirci kalmasında hayrete düştükleri gibi  bu kez de yine Vladimir Putin'e Zengezur Koridoru bayrağının verilmesiyle şaşkına döndüler!

Çünkü bunu herkes biliyor ve İlham Aliyev de sarhoş anlarında defalarca, “Bu koridor sadece Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının büyük bir kısmı ile Nahçıvan ile Türkiye arasında ilişki ve iletişim kurmakla kalmayacak” itirafından bulundu ve Batı ve Siyonizm’in, hepsinden önemlisi Amerika ve İngiltere’nin de Zengezur Koridoru veya boğazı için önemli hayalleri var hatta İran'ın, Rusya'nın ve hatta Çin'in boğazını bu boğazdan almak gibi çok ciddi planları var ve İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan’ın “Zengezur Koridoru” aslında Amerika ve NATO'nun 30 yıl önce Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’a bağlamak için Laçin Koridoru oluşturma bahanesiyle güney Ermenistan'ı Azerbaycan’a ilhak etme planının aynısıdır .

Şu noktaya dikkat etmek gerekir ki, Dağlık Karabağ'ın talihsiz Ermenileri ordudan ve İlham Aliyev'in ajanlarından korktukları için toplu halde bu bölgeden kaçmış ve Laçin Koridoru tartışması kapanmış,  Zengezur Koridoru tartışması canlı tutulmuştur ve şimdi de Zengezur Koridoru’nun bayraktarı Rusya olmuştur!!

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin “Usta Avukat” nişanı sahibi ve Rusya Ulusal Bilimler Akademisi öğretim üyesi İlham Rahimov, İlham Aliyev ile Vladimir Putin arasındaki özel ilişki hakkında şunları söyledi: ‘Bu gerçekten çok nadir görülen bir durum. Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın başka ülkelerin başkanlarına böyle bir jest yaptığını, direksiyonun başına geçip misafirlere Bakü'yü gezdirdiğini hatırlamıyorum. Bu muhtemelen Aliyev ile Putin arasındaki güven ve sıcak ilişkiden kaynaklanıyor. Belki Vladimir Putin bizzat İlham Aliyev'den kendisini şehir turuna çıkarmasını istemiştir. Çünkü kişisel temaslarım sayesinde Putin'in Bakü'ye, Bakü halkına ve genel olarak Azerbaycan halkına karşı samimi duygular beslediğini biliyorum. 2016 yılında ben Bakü'deyken Vladimir Vladimiroviç Putin Bakü ziyareti sırasında beni kahvaltıya davet etmişti.

Sonra ona şehrimiz hakkındaki izlenimlerini sordum. Başkan Putin'in yanıtı şöyle oldu: ‘İlham biliyor musun! Merhum Haydar Aliyev bugün Bakü'yü görseydi, oğlu İlham Aliyev'le gurur duyardı.’

Yani belki Vladimir Putin ve başkanımız Bakü hakkında konuşmuşlardır ve İlham Aliyev ona şehri gezdirmeyi teklif etmiştir! Bunda olağandışı bir şey görmüyorum ancak bu, iki lider arasındaki güven ve iyi ilişkiyi bir kez daha teyit ediyor ki bu, hükümetler arasındaki ilişkilerde büyük önem taşımaktadır.’

İlham Rahimov, Vladimir Putin ile yaptığı özel görüşmeyi ve Putin'in İlham Aliyev ile yaptığı anlaşmalara ilişkin ikili görüşmeleri de şöyle anlattı: ‘Alınmayın ama konuşulabilecek şeyler var, kamuoyuna açıklanamayan şeyler de var. Tabii ki hiç konuşulmayan şeyler de. Herkes biliyor ki, iki liderin görüştüğü konulardan biri de Saint Petersburg Üniversitesi temelinde Rusya-Azerbaycan Üniversitesi'nin kurulmasıydı. Putin'in bu fikri başkanımıza önereceğini zaten biliyordum. Çünkü Rus tarafı bana bu üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olmamı teklif etti!’

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM