Filistin İçin Sabah Çok Yakın

GİRİŞ: 08.09.2024 10:11      GÜNCELLEME: 08.09.2024 10:11
Rasthaber -  Siyonist rejim özel bir durum ve şartlar içindedir. Şüphesiz, utanç verici tarihi boyunca bu rejime yönelik iç ve dış tehditler bu boyutta olmamıştır. Artık herkes bu rejimin iç ve dış tehditlere karşı istikrarlı olmak için gerekli şartlara sahip olmadığına inanıyor.

60 yılı aşkın bir süredir İsrail ordusunun eylemlerini açıklayan ve meşrulaştıran bu rejimin ünlü analistlerinden Menashe Amir, birkaç gün önce savaş sürecine, askeri yetkililerin peş peşe istifalarına ve hükümete karşı kitlesel protesto gösterilerine değinerek şunları söyledi: ‘İsrail'deki koşullar çok ama çok zor, bugün gördüklerimizin eşi benzeri yoktur ve İsrail devleti çökmeye yakındır.’

Şu anda Netanyahu hükümetinin temel direklerinden biri olarak kabul edilen İsrail'in eski dışişleri bakanı Liberman, bir hafta önce Hizbullah'ın ezici Erbain operasyonuna ve İsrail'in bu operasyonu söndürmedeki acizliğine değinmiş ve öfkeyle bu rejimi destekleyen Batılı hükümetlere hitaben "İran ve Hizbullah İsrail'i boğuyor" açıklamasında bulunmuştu.

Bu konuda birkaç noktaya değinmek gerekiyor:

1- İşgalci Yahudilerin Netanyahu hükümetine karşı sokak gösterileri hacim ve süreklilik açısından Aksa Tufanı operasyonu öncesine döndü. Ancak bu kez Yahudi protestocuların temel talebi Netanyahu'nun Gazze'de Hamas'la ateşkes konusunda anlaşmaya varması ve savaşı fiilen durdurmasıdır. Onlar, 11 ay önce başlayan bu savaşın devam etmesinden kaynaklanan kısıtlamalardan bıkmış durumdalar ve sorunu İsrail lehine çözecek bir ufuk görmüyorlar. Ordunun ve Netanyahu'nun 11 aydır çözemediği bir sorunun sorumluluğunu üstlenmesi Yahudilerin çoğunluğu tarafından kabul edilebilir bir durum değil. Netanyahu'nun İsrail'i hiçbir değeri ve başarısı olmayan bir kabinenin ayaklarına astığına inanıyorlar. Filistinlilerin hem insani hem de maddi olarak daha çok acı çektiği savaşın sona erdirilmesi yönünde sivil ve hatta askeri talep oldukça ilginçtir. Bu da bu savaşta yaşananların derinliğini gösteriyor. Artık bu rejimin ordusunun, muhalefetinin ve sivil güçlerinin özetle söylediği şey şudur: “Bu savaş Gazze direnişinin yenilgisinden başka her şeyle sonuçlanabilir.”

Netanyahu, bir buçuk ay önce Amerika'ya yaptığı ziyarette İsrail'in güvenliğini ve siyasi durumunu düzene koymak için bir ay harcadı ve artık bu süre geçmiş ve durum onun için daha da kötüleşmiştir. Netanyahu, altı İsrailli esirin yaşadığı olay nedeniyle halktan özür dileyip ailelerinin acısını paylaşınca işgalci Siyonistler, Netanyahu'ya süre verilmesinin durumu daha da kötüleştireceğini anladılar.

Şu ana kadar Netanyahu kaçınılması mümkün olmayan tek kötü seçenek olarak görülüyordu. Bu nedenle gaspçı rejimin yabancı destekçileri, bu hükümetin savaş sırasında ayakta kalmasını bir başarı olarak değerlendiriyor ve şöyle diyorlardı: “4 yılda 5 kez üst üste seçimle karşı karşıya kalan hükümet, artık savaşla yoluna devam ediyor.” Ama şimdi gazeteci Menashe Amir, bu hükümetin çökmeye yakın olduğunu söylüyor...

Yazının devamı için linki tıklayınız

https://rasthaber.com/tr/haber/yazar-haberleri/filistin-icin-sabah-cok-yakin-137837

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM