Filistin'e Yıkım Ve Ölüm Götüren ABD Savaş Gemisi İzmir'i Terk Etti

GİRİŞ: 05.09.2024 11:56      GÜNCELLEME: 05.09.2024 11:56
Rasthaber -  Filistin'e giden ve birkaç günlüğüne İzmir Limanı'na demirleyen ABD savaş gemisi USS Wasp, kentten ayrıldı. TKP İzmir İl Örgütü, limanın karşısına “Yankee Go Home” pankartı sallandırmıştı.

İzmir Limanı’na demirlemesi tepki çeken ABD’nin USS Wasp adlı amfibi hücum gemisi kenti terk etti.

Filistin'e yıkım ve ölüm götüren ABD savaş gemisinin İzmir'de konaklamasını İzmir halkı kabul etmedi.

Türkiye Komünist Partisi gemi İzmir’i terk edene kadar Onur Nöbeti tutacağını ilan etmiş, dün limanda geminin demirlediği alanın tam karşısından TKP imzasıyla “Yankee Go Home” pankartı sallandırılmıştı.

Geminin limandan ayrılışı, nöbet tutan TKP İzmir İl Örgütü tarafından paylaşılırken, "Ellerini kollarını sallayarak İzmir'de dolaşabileceklerini sanan ABD askerleri geçtiğimiz günlerde sokaklardan çekilmiş, limanda demirli bulunan gemide bekleyişlerini sürdürmüşlerdi. ABD savaş gemisi bu sabah itibariyle İzmir Limanı'ndan ayrıldı. Ne İzmir Limanı'nda ne ülkemizin herhangi bir noktasında ABD emperyalizminin ordusunu ve askerlerini barındıracağız! YankeeGoHome" ifadeleri kullanıldı.

ABD Donanma unsurları USS Wasp ve USS Oak Hillile, İran ya da Hizbullah'ın İsrail'e olası saldırılarına karşı Amerikan yönetimi tarafından gönderilmişti.

Nitekim USS Wasp, Kıbrıs'ta bulunan Limasol Limanı’na demirlediğinde AKP Sözcüsü Ömer Çelik, şöyle demişti:

"Gazze’nin açıklarına, İsrail’in açıklarına uçak gemisi, savaş gemisi göndermenin verdiği mesaj, buradaki şiddet-karşı şiddet kısır döngüsünü sona erdirmeye dair bir mesaj vermiyor. Oraya başka devletlerin gönderdiği her savaş gemisi, her uçak gemisi şiddet sürsün, şiddet bölgeye daha çok yayılsın diyenlerin işine yarayacak bir vesile sunmuş olacak."

Ancak daha sonra Türkiye’nin amfibi savaş gemileri TCG Anadolu ve TCG Gökova'nın, 13-17 Ağustos arasında bu iki ABD gemisiyle Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı yaptığı ortaya çıkmıştı.

Söz konusu tatbikat ABD Donanması’na bağlı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla öğrenildi, Milli Savunma Bakanlığı ise sonrasında, İsrail'e desteğe gelen savaş gemileriyle ortak eğitim yapıldığını doğrulamak zorunda kaldı.

Tepkilere rağmen ABD'ye ait gemilerden USS Wasp'in 1-5 Eylül arasında İzmir'i ziyaret edeceği duyuruldu. Gemi kentte protestolarla karşılandı/sol

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM