Rasthaber – BM güvenlik konseyinin Suriye konulu oturumunda konuşan Rus diplomat Vasily Nebenzya, Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib eyaletinde istikrarsızlıkl ve güvensizlik şartları devam ettiğini belirterek, bu durumun aynı şekilde devam etmesi teröristlerin cesaretlenmesine sebebiyet vereceğini kaydetti.
Rus diplomat Nebenzya, El Nusra teröristleri bu tür istikrarsızlığın sayesinde Suriye ordusuna karşı kışkırtıcı hareketlerini ve sivilleri hedef almayı sürdürdüklerini, ancak bu duruma karşı sessiz kalınamayacağını vurguladı.
Suriye ordusu son haftalarda ülkenin kuzeybatısında yer alan İdlib eyaletini teröristlerin işgalinden kurtarmak için hazırlık yapıyor. İdlib eyaleti teröristlerin işgalinde bulunan Suriye’nin son eyaletidir.
Ancak Suriye ordusu İdlib’i teröristlerin işgalinden kurtarmak için hazırlık yapmasına paralel olarak ABD elebaşılığındaki teröristlerin hamisi olan cephe bu operasyonu engellemek içni büyük bir yaygara koparıyor.
Astana sürecinin garantörlüğünü üstlenen İran İslam Cumhuriyeti, Rusya ve Türkiye, Suriye krizini çözümlemeye çalışıyor. Astana süreci Ocak 2017’de bu üç ülkenin inisiyatifinde ve Suriye’de barış sağlamak amacıyla başlatıldı. Bu sürecin sonucunda Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturuldu.
