Bir Amerikan medya kuruluşu, yayımladığı analizde İran’a karşı savaşın Donald Trump’ın enerji planlarını ciddi şekilde sekteye uğrattığını yazdı.
Amerikan medyası New Republic’te yayımlanan yeni bir analiz, İran’a karşı savaş ve Hürmüz Boğazı’ndaki gerilimin tırmanmasının Trump’ın enerji stratejisini ciddi bir krizle karşı karşıya bıraktığını ortaya koydu. Raporda, ABD gücünü artırması beklenen bu krizin, artık Washington’un enerji stratejisini zayıflatan bir unsura dönüştüğü ifade edildi.
Habere göre Trump, İran teslim olana kadar deniz ablukasının süreceğini açıkladı. Aynı zamanda Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı, dünyanın tarihindeki en büyük enerji güvenliği tehditlerinden biriyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Bu durum, küresel petrol ve gaz piyasalarına ilişkin endişeleri artırdı.
Analizde, Trump’ın petrol ve gaz ihracatını artırarak ülkeleri Amerikan enerjisine bağımlı hale getirmeyi hedeflediği; ancak İran’la yaşanan savaşın bu planı bozduğu belirtildi. Mevcut krizin ABD’yi küresel enerji güvenliği açısından güvenilmez bir ortak konumuna getirdiği ifade edildi.
Raporda ayrıca, dünyada yenilenebilir enerjiye yönelişin hız kazandığına dikkat çekildi. Çin’in elektrikli araç, batarya ve güneş paneli ihracatının Şubat-Mart döneminde yüzde 39 arttığı; Hindistan, Laos ve Malezya’ya yapılan ihracatın iki katından fazla yükseldiği, Kenya, Etiyopya ve Nijerya’ya yapılan ihracatın ise üç katı aştığı kaydedildi.
Aynı dönemde yaklaşık 60 ülkenin Kolombiya’nın Santa Marta kentinde fosil yakıtlardan çıkışı görüşmek üzere bir araya geldiği, Fransa’nın da fosil yakıtları terk etmeye yönelik ilk ulusal planını açıkladığı aktarıldı. Bu gelişmeler, küresel enerji politikalarında yön değişiminin işareti olarak değerlendirildi.
Raporun bir diğer bölümünde, Trump yönetiminin ABD içinde de temiz enerjiye baskı yaptığı ifade edildi. ABD İçişleri Bakanlığı’nın, deniz üstü rüzgâr projeleri geliştiricilerine projelerini durdurmaları için yaklaşık 2 milyar dolar ödeme yaptığı; kırsal güneş enerjisi programının askıya alındığı ve Kongre’nin elektrikli araçlara yıllık 250 dolarlık vergi getirmeyi değerlendirdiği belirtildi.
Yazının sonunda yazar, eleştirel bir dille İran savaşının fiilen bir “karbon vergisi” etkisi yarattığını ve bu etkinin birçok çevre politikasından daha güçlü olduğunu ifade etti. Bu savaşın, Trump’ın enerji hâkimiyeti hayalini ve fosil yakıt programını aynı anda yok edebileceği vurgulandı.
