Irakçi: Ateşkes Halindeyiz Ancak Durum Kırılgan

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi ABD’den çelişkili mesajlar geldiğini, karşı taraf ciddi olduğunda müzakerelere gireceklerini belirterek “Amerika’ya güvenimiz yok” dedi.

Irakçi bazı tarafların müzakereleri bozmak ve ABD’yi savaşa sürüklemek istediğini söyledi.

Hindistan’da düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününde düzenlediği basın toplantısında konuşan Irakçi ülkesinin hiçbir zaman nükleer silah elde etmeye yönelmediğini belirterek “Daha önce defalarca atom bombası istemediğimizi söyledik. Barışçıl bir nükleer planımız var” dedi.

Hürmüz Boğazı’ndaki son duruma da değinen Irakçi, “Hürmüz Boğazı açık ve saldırgan ülkeler dışındaki tüm gemiler bizimle koordinasyon sağlamaları halinde geçebilir. Boğazdan güvenli geçiş bizim için önemli ve biz de yardımcı olacağız. (ABD’nin uyguladığı) Deniz ablukası konusunda da endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

Irakçi Hürmüz Boğazı’nın İran ve Umman karasularında bulunduğunu, Boğaz’ın yönetimini Umman ile ortak yürüteceklerini ve bu konuda Maskat yönetimiyle istişareler gerçekleştirdiklerini aktardı.

ABD ile geçici ateşkes ve müzakerelere ilişkin konuşan Irakçi “Ateşkes halindeyiz ancak durum kırılgan. Yine de diplomasiye bir şans daha vermeye çalışıyoruz. Karşı taraf ciddi ve doğru yolda olduğunda müzakerelere gireceğiz. Amerika’ya güvenimiz yok” değerlendirmesini yaptı.

İsim vermeden bazı ülkeleri ABD ile müzakereleri sabote edip Washington’u savaşa çekmeye çalışmakla suçlayan Irakçi, şöyle konuştu:

“Bazı taraflar müzakereleri bozmak ve ABD’yi savaşa sürüklemek istiyor ve müzakerelerin rasyonelliğe dönmesini ve müzakereler yoluyla bir çözüme ulaşmayı umuyoruz. ABD’den de çelişkili mesajlar alıyoruz. Bazen bir günde iki farklı mesaj alıyoruz.”

ABD ile diplomasi sürecinde Pakistan’ın rolünün devam ettiğini vurgulayan Irakçi, “Pakistan’ın arabuluculuğu henüz başarısız olmadı ancak esas olarak Amerikalıların davranışlarından kaynaklanan çok zor bir yolda ilerliyor. Biz adil bir anlaşmaya hazırız” dedi.

Irakçi ayrıca, Trump’ın, İran’ın önerisini reddettiğini açıklamasının ardından Washington tarafından görüşmelerin devam ettirilmesine yönelik mesajlar aldıklarını aktararak şunları kaydetti:

“Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’ın teklifini reddettiği yönündeki söylemler, birkaç gün önce Sayın Trump’ın ‘bunun kabul edilemez’ olduğunu söylemesinin ardından ortaya çıktı. Trump’ın son teklifimizi reddetmesinden sonraki süreçte, Amerika’dan diyaloğu sürdürme isteklerini belirten mesajlar aldık.”

Müzakerelerde zenginleştirilmiş uranyum konusunun gündeme gelmediğini söyleyen Irakçi, konunun karmaşık olduğunu, uranyum meselesinin daha sonra ele alınması gerektiğini ve bunu da ABD’li taraflara ilettiklerini söyledi.

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın