Irak Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı Adnan Fihan, Irak hükümetinin ABD Hazine Bakanlığı’nın İran ile sivil uçuşların yasaklanmasına ilişkin baskılarına boyun eğmesini şiddetle eleştirerek bu kararın sonuçları ve Tahran’ın karşılıklı tepki olasılığı konusunda uyardı. Fihan, bunun ülkemizin ekonomik durumunu etkileyebileceğini ve Irak’ı İran tarafından sağlanan elektrik santralleri için gerekli gaz temininden mahrum bırakabileceğini söyledi.
Fihan şunları ekledi: “Bu karar, Irak’ın ekonomik ilerlemesi ve kalkınmasının önünde bir engeldir; zira doğrudan ülkemizin ulusal ekonomisinin önemli direklerinden biri olan dinî turizme zarar vermiştir. İran uçakları, başta Bağdat ve Necef havalimanları olmak üzere iki ülke arasında aylık yüz binlerce İranlı ve Iraklı ziyaretçiyi taşımaktadır.”
Irak halkının, Ali Falih el-Zeydi hükümetinin Washington’un İran’a yönelik hava ablukası planını uygulama talimatlarına uyması kararına yönelik protestolarının şiddetlenmesiyle eş zamanlı olarak Bağdat, bu konuyla ilgili protesto gösterilerine tanık oldu. Aynı zamanda Basra vilayeti sakinleri de kendiliğinden düzenledikleri gösterilerde “Irak hükümetinin İran milletine karşı son dönemdeki düzensiz eylemleri” olarak nitelendirdikleri duruma muhalefetlerini ve öfkelerini dile getirdiler.
Bu arada haberler, Necef sakinlerinin bu kentte ülke çapında bir miting düzenlenmesi yönünde geniş çaplı bir çağrı yaptığını gösteriyor. Bu temelde saatler önce, Necef sakinlerinin Irak’ın İran’a yönelik hava ablukasına katılımını kınayan protesto mitinginin yarın Pazartesi günü El-Saora el-Aşrin köprüleri yakınında yapılmasının kararlaştırıldığı duyuruldu.
Irak güvenlik dosyasındaki siyasi gelişmelerle eş zamanlı olarak bugün Pazar günü, tekfirci DEAŞ çetesi unsurlarının Kerkük vilayetindeki El-Melha köyüne havan mermileri atarak saldırdığı, bu terörist saldırının bir Iraklı kadının şehit olmasına yol açtığı açıklandı.
Kaynak şunları ekledi: Güvenlik güçleri bu saldırının ardından köy çevresinde sıkı tedbirler uygulamış, saldırının ayrıntılarını aydınlatmak ve ateş açılan yeri tespit etmek için arama ve tarama operasyonu başlatmıştır. Güvenlik birimleri bölgenin güvenliğini sağlamak ve saldırıların tekrarlanmasını önlemek için çalışmakta olup olası başka bir saldırıyı önlemek amacıyla köy çevresine takviye güçler sevk edilmiştir.
Ancak bugünün önemli Irak haber dosyaları arasında, Irak medyasının Suudi Arabistan’ın sekiz takımın katılımıyla yirmi yedinci Körfez Kupası’nı düzenlemesine ev sahipliği yapmasına ilişkin analizlerine de değinmek gerekir. Irak medyası, Suudi Arabistan’ın Yemen Ensarullahı’nın füze saldırıları nedeniyle karşı karşıya olduğu güvenlik tehditlerine değinmedi. Bu arada Ensarullah’ın füze ve insansız hava aracı saldırıları şu anda Riyad, Cidde, Taif, Yenbu, El-Ula, Necran, Cazan, Ebha ve Hamis Muşayt gibi kentleri hedef alma menziline almış durumda.
Körfez Kupası müsabakaları FIFA takviminde yer almasa da, eleştirmenler bu müsabakaların Suudi Arabistan’da düzenlenmesine ilişkin olarak şunları söylüyor: Eğer bu tehdidin yarısı Irak’ta olsaydı, müsabakalar bizim sahalarımızda düzenlenir miydi?
Ayrıca Irak Millî Futbol Takımı’nın Umman ile oynadığı ilk karşılaşma da tartışmalara sahne oldu; zira Irak Millî Takımı oyuncuları Umman karşısında Suudi Arabistan’ın ulusal günü kutlamalarına özel yeşil atkıyı boyunlarına takmaktan kaçındılar. Elbette bu zorunlu bir uygulama değildir; ancak Irak sokaklarında sorulan daha önemli bir soru şudur: 90 yıllık bir ülkenin atkısı, nasıl 7 bin yıllık bir ülkenin formasının üzerine boyna takılabilir?
