20 Yılın Bilançosu; Zengin Daha Zengin Fakir Daha Fakir Oldu

GİRİŞ: 25.08.2021 13:27      GÜNCELLEME: 25.08.2021 13:27
Rasthaber -  2005 yılından 2019 yılına, nüfusun en düşük gelire sahip ilk yüzde 20'lik kısmının payı yüzde 6,1'den yüzde 5,9'a geriledi. İkinci yüzde 20'lik kısmının payı ise yüzde 11,1'den yüzde 10,6'ya geriledi. Yani fakir daha fakir oldu.

Türkiye İstatistik Enstitüsü ( TÜİK), gelir dağılımı ve yaşam koşulları, gelire dayalı göreli yoksulluk ve sosyal dışlanma konularında bilgi derlemek üzere her yıl "Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması" yapıyor. TÜİK verilerine göre 19 yıllık AkP iktidarında Türkiye'de gelir dağılımı aşırı bozuldu, yoksulluk arttı.

Öte yandan TÜİK'in Gini Katsayısı ve nüfusun en düşük gelirli yüzde 20'lik dilimi ile en yüksek gelirli arasındaki fark da, gelir dağılımındaki bozulmayı gösteriyor.

TÜİK verileriyle Türkiye'nin gelir dağılımı mercek altına alan Yeniçağ yazarı Ekonomist Esfender Korkmaz, "Yani fakir daha fakir olmuş. Gelir dağılımının ne kadar bozulduğunu gösteriyor." yorumunu yaptı.

Esfender’ ‘AKP iktidarında gelir dağılımı aşırı bozuldu’ başlığıyla kaleme aldığı yazısında, ‘’OECD ülkelerinde Gini Katsayısı 0,40 üstünde olan beş ülke var. Son beş ülke, en son sıradan Güney Afrika, Costa Rika, Şili, Meksika ve Türkiye'dir. Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde gelir dağılımı en bozuk ülkeler arasındadır’’ diyerek gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yolsuzluk boyutuna vurgu yaptı.

Gini Katsayısı'na da dikkat çeken Esfender Korkmaz, "2005 yılında 0,380 iken 2019 yılında 0,410 olmuş. Katsayının bire yaklaşması gelir dağılımının önceki yıllara göre bozulduğunu gösteriyor. Nüfusun en zengin yüzde 20'lik kısmının geliri 2005 yılında en fakir yüzde 20'lik kısmının gelirinin 7,3 katı iken, 2019 yılında 8 katına çıkmış. Zengin-fakir farkı açılmış." ifadelerini kullanıyor.

Esfender Korkmaz bugünkü köşe yazısında gelir dağılımındaki adaletsizliğe ilişkin yönelttiği üç soru şu şekilde:

"Bir… TÜİK bundan sonra gelir dağılımı verilerinde de revizyona gider mi

İki... Ekonominin üretim ayağı dışa bağımlı, istihdam ayağında işsizlik tavan yaptı, gelir dağılımı bozuldu ve yoksulluk arttı. Türkiye 1930 Dünya buhranı dahil tarihinde bu kadar uzun süreli ve ağır ekonomik sorunlar yaşamadı. Bunun adına buhrandan daha ağır ne diyebiliriz

Üç… Siyasi iktidar bunun farkında değil mi? Yoksa artık elinden bir şey gelmiyor mu?"

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM