Rasthaber - Kara Ocak" katliamı Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne tepki gösteren, Azerbaycanlıların "Ermeniler Dışarı" sloganları eşliğinde yaptıkları yürüyüşle başlamıştır. Ermeniler ise bu olaydan sonra Ermenistan’da yaşayan çok sayıda Azerbaycanlıyı sürgüne göndermiş, ardından Bakü’ye girmiştir.
1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitinglere başladı.
Mitingleri dağıtmak amacıyla 20 Ocak'ta Bakü'nün çeşitli bölgelerine giren 26 bin kişilik Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 147 sivili katletti, yüzlerce kişiyi yaraladı.
Şehitler, yüz binlerce kişinin katılımıyla gözyaşları içinde kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla Şehitler Hiyabanı'na defnedildi.
Azerbaycanlılar her 20 Ocak'ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.
SOVYET ORDUSUNUN BAKÜ'YE GİRMESİ
Azerbaycan tarihinin en kanlı sayfalarından biri 20 Ocak katliamıdır.
13 Ocak 1990'da başlatılan Bakü Katliamını durdurmak iddiası ile Sovyet Ordusu Bakü'ye girerek Azerbaycan’daki isyanı bastırmıştır. Sovyet birlikleri, 20 Ocak 1990'da Ermenileri korumak iddiası ile Bakü'ye girmiş ve 147 kişiyi öldürmüştür.
16 Ocak 1990'da başlayan grev gözcüleri ve protestolar SSCB liderliğini endişelendirdi. SSCB Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve KGB, bir operasyon hazırladı.
Kentin sokakları ölü ve yaralı yaşlılar, kadınlar ve çocuklarla doldu. Yaralıların hastaneye götürülmesi de engellendi.
Resmi verilere göre katliamda 147 kişi hayatını kaybetti. 638 kişi yaralandı, 400 kişi tutuklandı .
Sovyet Ordusunun sert müdahalesi Azerbaycan halkında büyük tepkilere sebep oldu. Bu bastırma protesto eden Azerbaycanlıları cezalandırmaktan öte, artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek tüm Sovyet cumhuriyetlerine bir göz dağı niteliğindeydi. Ancak bu taktik geri tepti ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da, diğer Sovyet Cumhuriyetlerinde de olduğu gibi, milliyetçilik akımını ve bağımsızlık talebini hızlandırarak, Azerbaycan halkında Sovyet yönetiminin topluca reddine neden oldu ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırdı.