ABD Başkanı Barack Obama’ya rağmen Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen 11 Eylül yasası ile ABD-Arabistan arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlamıştı. Hatta yasanın veto edilmesini isteyen Suudiler ABD’yi ekonomik olarak tehdit etmeye bile başlamıştı. Petrol gelirlerinin düşmesi ile Arabistan ekonomik olarak zor durumda kalırken, iki ülke arasındaki ilişkiler de soğumaya başlamıştı.
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un bu ziyaretiyle ABD ikili ilişkileri tekrar geliştirmek ve Suudilerin gönlünü almak istiyor.
Suudi Arabistan ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki olarak biliniyor. Suudiler işgalci İsrail’den sonra ABD’nin bölgesel siyasetlerini savunan ve destek veren en önemli ülke olduğu söyleniyor.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, başkent Riyad’da bir araya gelen ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, Arabistan ile ABD arasındaki iş birliği konularını ve Ortadoğu’daki son gelişmeler ele alındı.
DUNFOR’DA ‘KRAL NİŞANI’
Sputnik’in haberine göre, görüşmede Savunma Bakanı Abdulaziz, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’a “Kral Abdulaziz Nişanı” takdim etti.
Dunford, Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Nayif’le de görüştü. Görüşmede, Suudi Arabistan ile ABD arasında güvenlik başta olmak üzere birçok alanda ortak iş birliği koordinasyonunu güçlendirme yolları ve bölgedeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’le de başkent Riyad’daki Yemame Sarayı’nda bir araya gelen Dunford’ın iki ülke arasındaki işbirliği konularını ve bölgedeki son gelişmeleri görüştüğü belirtiliyor.
SUUDİ ARABİSTAN ZOR DURUMDA
Petrol fiyatlarının düşüşü ile Suudi ekonomisi zor günler yaşıyor.
Düşük petrol fiyatları nedeniyle gelirleri azalan Suudi Arabistan’da 266,6 milyar dolar değerindeki çok sayıda proje için yapılan sözleşmeler durduruldu.
Küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle ekonomik önlemler almayı sürdüren Suudi Arabistan’ın pek çok proje için yapılan sözleşmeleri durdurduğu bildirildi.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi Başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında, ekonomi ve kalkınma alanında bazı konuların ele alındığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda 266 milyar 600 milyon dolar değerinde çok sayıda proje sözleşmesinin durdurulmasına karar verildi. Durdurulan projelerin içeriğine dair ayrıntılı bilgi verilmedi.
Riyad yönetiminin 26 Eylül’de açıkladığı son kemer sıkma paketinde bakanlar, devlet memurları ve Şura Meclisi üyelerinin maaş ve diğer ödeneklerinde kesintiye gidilmişti. Hükümet, 29 Aralık 2015’te ise aralarında akaryakıt, su ve elektriğin de bulunduğu birçok tüketim maddesine büyük oranlarda zam yapmıştı.
Belirlenen 2030 vizyonu çerçevesinde petrole dayalı ekonomisini yeniden yapılandırmayı ve gelirlerini çeşitlendirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan, geçen sene 98 milyar dolar olan bütçe açığının 2016’da 87 milyar dolara çekileceğini açıklamıştı.
Yemen’deki işgal nedeniyle de siyasi olarak zorluklar yaşayan Suudilerin ABD ile olan ilişkileri de soğuk. 11 Eylül yasasının ABD Başkanı Barack Obama’ya rağmen Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi iki ülke ilişkilerinde soğuk rüzgarlar estirmişti.
Bu ziyaretle ABD-Arabistan ilişkilerinin daha da yakınlaşacağı tahmin ediliyor.
