İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Bakıri Keni, Hürmüz Boğazı’nın İran İslam Cumhuriyeti için bir istikrarsızlık ve güvensizlik kaynağı olamayacağını belirterek, “Hürmüz Boğazı’nı kıyı devletinin güvenliğine karşı kullanan güçler bunun sorumluluğunu üstlenmeli ve hesap vermelidir” dedi.
İran devlet televizyonunun aktardığına göre Bakıri Keni, İran’ın “hegemonya ve dayatmacılığı reddeden, güven ve karşılıklı iş birliğini güçlendiren adil bir düzen kurmayı hedeflediğini” söyledi.
Bakıri Keni ayrıca, İran’ın bölgedeki tüm sorumlu devletlerle yapıcı diyalog ve sürdürülebilir iş birliğine tamamen hazır olduğunu ifade etti.
Açıklamalar, İranlı Tesnim Haber Ajansı’na konuşan askeri bir kaynağın, bir Amerikan petrol tankerinin saatler önce radar sistemini kapatarak Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalıştığını söylemesinin ardından geldi.
Kaynağa göre tanker, İran donanmasının hızlı ve kararlı müdahalesi ile açılan ateş sonrası durmak ve geri dönmek zorunda kaldı.
Öte yandan aynı kaynak, ABD ordusunun Bender Abbas çevresindeki “yakılmış toprak” alanlarına ateş açtığını, bölgede patlama sesleri duyulduğunu ancak can kaybı ya da maddi hasar meydana gelmediğini bildirdi.
