İsrail-İran Çatışmasında Türkiye Hangi Tarafta

GİRİŞ: 02.10.2024 17:58      GÜNCELLEME: 02.10.2024 17:58
Rasthaber -  Siyonist İsrail ordusu Filistin, Lübnan ve Suriye’de saldırı ve katliamlarını sürdürüyor.

Siyonist İsrail’in Hamas lideri Haniye, Hizbullah lideri Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Nilfuruşan'ın öldürüldüğü saldırılarına karşılık dün İran, İsrail’in askeri üslerini 200’e yakın balistik füzeyle hedef aldı.

İran füze saldırılarında yüzde 90 hedefe ulaşıldığını, İsrail ise füzelerin çoğunluğunun hava savunma sistemlerince engellendiğini iddia etti.

Türkiye hükümeti son füze saldırısında fiilen İsrail’in yanında yer aldı. Peki nasıl?

Türkiye’de hükümetin İsrail’in nasıl yanında yer aldığını dört ana başlıkta sıralamak mümkün.

Bir: Kürecik Radar Üssü’nden istihbarat desteği

Malatya’daki Kürecik Radar Üssü, 2012 yılında NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanılmak üzere kuruldu. Kürecik radar sisteminden elde edilen verilerin İran’ın İsrail’e karşı fırlattığı füzelerin erken tespit edilip durdurulmasında kullanıldığı düşünülüyor.

Üsten elde edilen veriler NATO üyesi ülkelerle paylaşılıyor.

İran’ın 15 Nisan’da İsrail’e düzenlediği önceki misilleme saldırısında fırlattığı füzelerin de Kürecik Radar Üssü sayesinde erken tespit edilip durdurulduğu gündeme gelmişti.

AKP hükümeti İsrail NATO üyesi olmadığı için bilgilerin İsrail'le paylaşılmadığını savunuyor. Ancak verilerin doğrudan İsrail'le paylaşılmamasının bir önemi bulunmuyor. Zira üsten elde edilen bilgiler, İsrail’in en büyük destekçisi ABD ve İngiltere başta olmak üzere NATO’nun tüm üyeleriyle paylaşılıyor. İsrail de NATO’nun öncelikli ortağı olarak biliniyor.

İki: İsrail ordusunun yakıt ihtiyacı Türkiye üzerinden gidiyor

İsrail ordusunun yakıt ihtiyacını karşılayan Azeri petrolü İsrail’e Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden taşınıyor.

1768 kilometre uzunluğundaki hattın 1066 kilometresi Türkiye’den geçiyor. İsrail’in savaş uçaklarına da yakıt olan Azeri petrolü, Türkiye’de bin kilometrenin üzerinde hat boyunca ilerledikten sonra Adana Ceyhan’daki deniz terminalinden İsrail’e ulaştırılıyor.

Yani aslında Türkiye, Azeri yakıtının İsrail'e gidişini engelleme kararı alarak, İsrail'e İran füzelerinden çok daha ağır darbe indirebilir.

Üç: Türkiye İsrail'in en büyük destekçisi NATO'nun üyesi

İran’dan İsrail’e atılan füzelerin tespit edilip durdurulmasında ABD’nin ve İngiltere’nin bölgedeki güçlerinin rol aldığı biliniyor.

Pentagon da dün İran’dan İsrail’e atılan balistik füzeleri durdurmak için ABD Donanmasına ait, Doğu Akdeniz'de bulunan destroyerlerden engelleyici füzeler attıklarını duyurdu.

İsrail’in arkasındaki NATO gücüne Türkiye de NATO üyesi bir ülke olarak elindeki tüm istihbari bilgileri NATO ülkeleriyle paylaşarak destek veriyor. Ayrıca başta ABD olmak üzere NATO üyeleri, İncirlik Üssü gibi Türkiye'nin askeri tesis ve olanaklarını da kullanıyor.

Türkiye'nin İsrail’e destek için ABD’nin bölgeye gönderdiği savaş gemilerinden biri olan USS Wasp ile Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatına katıldığı, ardından bu gemiyi İzmir Limanı’nda ağırladığı da biliniyor.

Dört: Ticaret arka kapıdan sürüyor, İsrail askerlerini Türkiye giydiriyor

İsrail ile ticaret Gazze’deki katliamın başlangıcından aylar sonra bile açıktan devam etti. 7 Ekim 2023’te başlayan savaşın ardından Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen termal tayt, içlik gibi tekstil ürünlerinin İsrail askerlerince teslim alındığına ilişkin görüntüler ortaya çıkmıştı.

AKP hükümeti tepkilerin ardından ancak Nisan ayında İsrail ile ticareti kısıtladı, Mayıs başında ise tamamen durdurduğunu açıkladı. İsrail ile ticaretin arka kapıdan devam ettiğine dair çok sayıda veri bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekeniyse ticaretin durdurulduğu 2 Mayıs'tan itibaren İsrail'e ihracat dururken Filistin'e ihracatın üç ayda yüzde 1275 artmış olması./


Sol

YORUMLAR

REKLAM

İLGİLİ BAŞLIKLAR

REKLAM