İran Medyası: ABD İle Hürmüz Boğazı İçin Taslak Anlaşma Hazırlandı

İran devlet televizyonu, ABD ile hazırlanan gayriresmi mutabakat zaptı taslağına ulaşıldığını duyurdu. Öte yandan İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Bakıri, İran ile Umman’ın Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiği için yeni bir mekanizma üzerinde görüştüğünü açıklamıştı.

Iran devlet televizyonu, Tahran ile ABD arasında hazırlandığı belirtilen “ilk gayriresmi mutabakat çerçevesi”ne ait taslak metnin detaylarını paylaştı.

Haberde, “İslamabad Memorandumu” olarak adlandırılan taslak kapsamında ABD askeri güçlerinin İran çevresinden çekilmesi ve deniz ablukasının kaldırılmasının öngörüldüğü belirtildi. Taslağa göre İran ise buna karşılık olarak, Hürmüz Boğazı üzerinden geçen ticari gemi trafiğini bir ay içinde savaş öncesi seviyelere geri döndürmeyi taahhüt ediyor.

İran devlet televizyonu, askeri gemilerin anlaşma kapsamına dahil edilmediğini aktarırken, Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğinin yönetimi ve rotalarının İran ile Umman iş birliğiyle yürütüleceğini belirtti.

Haberde ayrıca tarafların 60 gün içinde nihai anlaşmaya varması durumunda mutabakatın bağlayıcı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı haline getirilebileceği ifade edildi. Öte yandan İran tarafı, söz konusu çerçevenin henüz kesinleşmediğini ve “somut doğrulama” sağlanmadan hiçbir adım atılmayacağını vurguladı.

Taslak metne ilişkin şu ana kadar Washington yönetiminden resmi açıklama yapılmadı.

Öte yandan Sputnik’in Tasnim haber ajansından aktardığı habere göre, Moskova’da düzenlenen 14. Uluslararası Üst Düzey Güvenlik Yetkilileri Konferansı’na katılan Bakıri, basına açıklamalarda bulundu.

ABD ile Hürmüz Boğazı konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirten Bakıri, “Komşu kıyı ülkeleri olan İran ve Umman, Hürmüz Boğazı’ndan geçiş için yeni bir mekanizma belirlemek üzere müzakere ediyor. Hürmüz Boğazı’ndan geçiş koşulları ve düzenlemeleri, İran’a karşı savaş başlamadan önceki döneme kıyasla farklı olacak.” dedi.

ABD ile dolaylı görüşmelerin devam ettiğini ve İran’ın zenginleştirilmiş uranyum rezervlerinin geleceği konusunun müzakerelerin gündeminde olmadığını söyleyen Bakıri, “Tüm konularda bir anlaşmaya varana kadar, hiçbir konuda anlaşmaya varmadığımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın