Ispanak Yaprağından Kalp Dokusu Yaptılar

rasthaber

Ünlü çizgi film kahramanı Temel Reis’in ıspanak yiyerek kaslarını şişirmesi bir açıdan gerçek oldu.

Ancak ıspanak bu kez kol kası değil kalp kasının yeniden oluşmasına yardım edecek.

Mashable’ın haberine göre, ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Worcester Politeknik Enstitüsü’nden (WPI) araştırmacılar, ıspanak yaprağını çalışan bir insan kalbi dokusuna çevirmeyi başardı.

Bu biyomedikal mühendislik alanındaki en zor sorunlardan biri olan zarar gören doku ve organları onarma ve yeniden oluşturmaya bir çözüm sunabilir.

KALP KRİZİ GEÇİREN HASTALARIN KALPLERİNİ ONARMADA KULLANILABİLİR

Eğer çalışmanın doğruluğu kanıtlarsa bilim insanları ıspanağı kalp krizi geçiren insanların kalbinde sağlıklı kaslar oluşturmak için kullanabilecek.

3 Boyutlu yazıcılar dahil mevcut biyomedikal teknoloji kılcal damar ağlarını yapay olarak üretmeyi başaramıyor.

Çalışmada yer alan bilim insanlarından Joshua Gershlak ıspanak yaprağındaki damar iskeletinin dokuların büyümesi için oksijen, besin maddeleri ve diğer gerekli molekülleri göndermesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Gershlak “Burada doku mühendisliğindeki temel sınırlayıcı faktör damarsal ağın eksikliği. Damar ağı olmadan çok sayıda doku ölümü yaşanır” dedi.

ajanslar

Bu Haberi Paylaş
Yorum Bırakın